Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. november 30.

Alacsony forgalom mellett oldalazással töltötték a pénteki, rövidített kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A Visa és a Swatch olyan projektet indít, melynek keretében a Visa kártyatulajdonosok az USA-ban, Svájcban és Brazíliában fizethetnek a Swatch Bellamy órával 2016 elejétől.

A hétzárásra elgyengültek kicsit az európai tőzsdék, és 0,2-0,3%-os mínuszban zártak pénteken. Vlagyimir Putyin jócskán odapörkölhet a törököknek, amennyiben a kidolgozott gazdasági szankciók életbe lépnek. Az EKB stressz tesztjének eredménye alapján az Európai Bizottság engedélyezte a görög Piraeus Bank feltőkésítését. A 4,93 milliárd eurós tőkeigényből 1,94 milliárd eurót privát befektetőktől sikerült összeszedni, a fennmaradó 2,72 milliárd eurót pedig most az ESM forrásból kapják meg.

Vegyesek lettek a ma reggel megjelent októberi makroadatok Japánban. Az ipari termelés év/év alapon 1,4%-kal esett vissza, miközben az elemzők csak 0,9%-os csökkenésre számítottak. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom pozitív meglepetéssel szolgált, az 1,8%-os bővülés duplája volt a várakozásnak.

Múlt héten hétfőn nagyot gyengült a forint, az euróval szemben, s a hét további részében – beleértve a pénteket is – a 312-es szűk sávban oldalazott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok