Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 5.

|
A MOL második negyedéve nagyon jól sikerült, a 179,5 milliárd forintos tisztított EBITDA meghaladja a 167,3 milliárd forintos konszenzust. Főleg a feldolgozás-kereskedelem üzletág emelkedett ki: a magas finomítói árréseknek, petrolkémiai marzsoknak és a jelentős volumenbővülésnek köszönhetően a tisztított EBITDA 127.4 milliárd forint lett, amire 2007 óta nem volt példa. A kutatás-termelés 53,5 milliárd forintos eredménye megfelelt a vártnak. Az egyetlen negatív meglepetés a rendkívül magas, közel 40 milliárd forintos vállalati nyereségadó lett: a cég Magyarországon 51%-os adót fizet. A menedzsment is 2,2 milliárd dollár éves tiszta EBITDA-t vár a csoporttól, ami mintegy 10%-kal van a piaci becslés felett.

Igaz a keddi nyitást követően még pluszban tartózkodtak az amerikai tőzsdék, végül eséssel búcsúztak a mutatók. Az ISM New York index 63,1 pontról 68,8 pontra emelkedett júliusban, a gépipari megrendelések pedig a várt 1,8%-kal bővültek júniusban. Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy támogatja a kamatemelést a következő szeptemberi Fed ülésen. Hanyagolják az Apple papírjait a befektetők, legalábbis ezt mutatja a részvény grafikonja. Kínában a harmadik helyre csúszott a cég, az értékesítések tekintetében. A Disney árbevétel soron alul-, míg profit soron felülmúlta az elemzői várakozásokat. A bevételek 5%-kal 13,1 milliárd dollárra emelkedtek.

Csak minimálisan mozdultak el tegnap az európai indexek. A görög pénzügyminiszter szerint közeledtek az álláspontok a hitelezőkkel, s a brüsszeli források is pozitívan nyilatkoztak.

Ma zárás után érkeznek a Magyar Telekom második negyedéves számai. Nagyot gyengült tegnap a forint, az euróval szemben. A 310-es szintet is megérintette az árfolyam.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 5.