Tőzsdei világcsokor – 2016. október 4.

|
Az EKB igazgatósági tagja, Yves Mersch igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy az EKB laza monetáris politikája káros lenne az európai bankok számára. Szerinte a laza monetáris politika támogatta a hitelvolumen növekedését és ezen keresztül végső soron pozitív volt a bankok számára. Azonban elismerte, hogy elemzői vélemények szerint a bankok tőkearányos nyeresége (ROE) 2%-ra csökkenhet, ami rendkívül alacsony értéknek számít.

Rossz hangulatban indították az újabb kereskedési hetet a tengerentúli börzék. Bár a nap végéhez közeledve megérkeztek a vevők, ám ez sem volt elegendő ahhoz, hogy az indexek a pozitív oldalra lendüljenek. Az ISM feldolgozóipari index a vártnál erőteljesebben emelkedett, 49,4 pontról 51,5 pontra kapaszkodott a mutató szeptemberben, felülmúlva az 50,3 pontos

várakozást is. A Markit által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,5 pontra emelkedett, ez 0,1 ponttal kedvezőbb a vártnál. A gazdaság megérett a kamatemelésre – nyilatkozta clevelandi Fed elnök, Loretta Mester. A jegybankár hozzátette, hogy az elnökválasztás nem lényeges ebből a szempontból, a jegybank politikával nem foglalkozik. A Tesla a harmadik negyedévben 24.500 darab autót szállított (ez 111%-os bővülést jelent tavalyhoz képest), így történetének eddigi legerősebb értékesítési számaival rukkolt elő a társaság. A menedzsment megerősítette, hogy a második félévre elérhető lehet az 50 ezres várakozás. A papír árfolyama közel 5%-ot száguldott.

A vezető európai mutatók emelkedéssel töltötték a tegnapi napot, míg a DAX értéke változatlan maradt a részvénypiac zárva tartása miatt.

A forint kezdeti gyengülést követően fordulatot vett, és egészen 307,5-ig erősödött tegnap az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 4.