Tőzsdei világcsokor – 2016. október 10.

|
Holnap az Alcoa hajnali bejelentésével megkezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon Amerikában. Igaz már több tucat kis cég hozta nyilvánosságra szerencseszámait, az elkövetkezendő időszakban nagy volumenű cégek is felfedik lapjaikat. Holnap a piac kezdete előtt az Alcoa meg is kezdi a sort – a várakozások pozitív hangvételűek. Amennyiben a vállalat eredményei felfelé íveltek úgy egyes jósok szerint az egész gyorsjelentési szezon pozitív lesz.

A konszenzusnál gyengébb munkaerőpiaci adatok láttán lefelé vették az irányt a tengerentúli indexek pénteken, s bár némi fordulat érkezett a nap végéhez közeledve, de ez sem volt elegendő a fordításhoz. Az USA-ban ma zárva tartanak a kötvénypiacok, Kolumbusz napja miatt. Szeptemberben 156 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, az adat csalódást okozott, mert elmaradt a 170 ezres várakozástól. Az augusztusi adatot 151 ezerről 167 ezerre, a júliusit viszont 275 ezerről 252 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta 4,9%-ról 5%-ra emelkedett, miközben az aktivitási mutató 62,8%-ról 62,9%-ra emelkedett. Az átlagos órabérek 2,6%- os bővülést mutatnak éves alapon, a vártnak megfelelően. Indokolt a kamatemelés, a Fed számára a munkaerőpiaci adatok nem okoztak csalódást, sőt: a gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottságot, és az infláció is kapaszkodik felfelé – nyilatkozta pénteken Loretta Mester clevelandi jegybankár. Esther George, kansasi Fed elnök szerint sem elkeserítőek az adatok, sőt biztatóak: a lendület töretlen.

Enyhe csökkenéssel zárták a hetet pénteken az európai börzék. Ma reggel nyolckor jelentek meg fontos német makroadatok. A folyó fizetési mérleg, a külkereskedelmi mérleg és a külkereskedelmi egyenleg is a vártnál magasabb lett.

Már a japán jegybank sem hisz az inflációs cél elérésében. Kuroda jegybankelnök arról nyilatkozott, hogy a 2%-os inflációs cél elérése néhány hónappal tovább tarthat, mint arra számítottak, így a cél teljesülése 2018-ra csúszhat. A piac már eddig is pesszimista volt a 2017-es teljesüléssel kapcsolatban, így mindössze a jegybank is elkezdte azt kommunikálni, amire a piacok már egy jó ideje számítanak.

A múlt hét nagyrészt a forint erősödéséről szólt, az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama elérte a 303-as szintet is, végül a hét utolsó napján némileg korrigált, s 304,3-on búcsúzott a kereskedéstől.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 10.