Tőzsdei világcsokor – 2016. május 4.

|
A piaci várakozásokat 50%-kal meghaladta a Magyar Telekom első negyedéves gyorsjelentése, amely minden soron túlteljesítette a konszenzust. Az eladósodottság eközben 3 százalékponttal csökkent. A jövő évi osztalékcél 25 forint, amely erős alapokon nyugszik – látva a cég szerencseszámait.

A pesszimizmusé volt a főszerep tegnap a tengerentúli tőzsdéken. Az indexek nyitástól zárásig lejtmenetben száguldottak lefelé. Júniusban terítéken lesz a következő kamatemelés – erről beszélt tegnap két Fed elnök is. Az atlantai Dennis Lockhart, és a San Francisco-i John Williams összhangban azt nyilatkozták, hogy Amerika gazdasága megérett a következő lépésre. Némi borsot törhet a Google az Apple orra alá, miután a cég aláírt egy olyan szerződést, mely szerint az indiai ügyfelek zenét, könyvet, és egyéb elektronikus tartalmat vásárolhatnak, telefonszámlájuk terhére.

Egyetértésben estek tegnap az európai börzék. A vezető indexek kivétel nélkül a negatív tartományban búcsúztak. Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint idén az eurózóna gazdasága 1,7% helyett 1,6%- kal, jövőre 1,9% helyett 1,8%-kal nőhet. A növekedés fenntartásában nagy szerepe van a háztartások fogyasztásának, amihez a beruházások csak 2016 vége felé zárkózhatnak fel. Az olcsóbb finanszírozás és a fiskális politika támogatólag hat a gazdaságra, azonban kockázatként továbbra is jelentkezik a kereskedelmi partnerek lassulása. Az infláció idén 0,2% lehet, míg jövőre az emelkedő olajár miatt akár 1,7%-ig emelkedhet a mutató értéke.

Holnap nyitás előtt publikálja első negyedéves eredményét a Richter. Gyengülés vette át az oldalazás helyét a forint piacán, az euró ellenében. A hazai fizetőeszköz árfolyama tegnap 312-es szinten zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 4.