Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 13.

A történelmi csúcsok hete a mostani, a tengerentúlon. Tegnapot megelőzően az S&P 500 ért el éves maximumot, míg tegnap a Dow Jones kapaszkodott fel rég nem látott magaslatokig. A brit népszavazásnak nagyon minimális lesz a hatása az amerikai gazdaságra nézve – nyilatkozta tegnap James Bullard, és Loretta Mester. Bullard azt is hozzátette, hogy még évekig békén kellene hagyni az alapkamatot a növekedés érdekében. Nagyon nehezen meghatározható, hogy a negatív ráta hogyan működne a tengerentúlon – fejtegette Neel Kashkari a Minneapolisi Fed elnöke. Hozzátette, hogy a jegybanknak véleménye szerint nem kell sietnie az emeléssel.

A FTSE 100 index kifulladt, és nem tudott tovább emelkedni tegnap, ám a többi vezető európai mutató pluszban zárt. Továbbra sem látszik a kiút a spanyol kormányalakítással kapcsolatban, miután a győztes konzervatív Néppárt nem rendelkezik elég támogatottsággal ahhoz, hogy miniszterelnök jelöltjét, Mariano Rajoyt ismét kormányfővé válasszák. Mariano Rajoy ma találkozik a szocialista párt vezetőjével, aki eddig nemet mondott a támogatásra. Az uniós pénzügyminiszterek kedden megállapodtak abban, hogy Portugália és Spanyolország az előírt határidőig nem tett hathatós lépéseket a túlzott mértékű államháztartási hiány megszüntetésére. Innentől kezdve 20 napja van az EB-nek, hogy a GDP 0,2%-ának megfelelő bírsággal sújtsa az országokat és a fejlesztési forrásokat felfüggesszék.

46,3 dollárra ugrott tegnap a WTI típusú kőolaj árfolyama. Nem meglepő az ugrás, hiszen az Opec azt közölte, hogy jövőre megnőhet az olaj kereslete, miközben az Opecen kívüli termelés csökkenhet.

Erősödéssel rúgta be a tegnapi kereskedés motorját a forint, az euróval szemben. Ám a 312,5-ös szinten megtorpant, s végül némi gyengélkedést követően 313,8-on búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok