Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. január 13.

Lefelé csúszdázással kezdték meg a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék, de zárásra sikerült fordulatot venniük, s emelkedéssel búcsúzniuk. Richmondi Fed elnök, Jeffrey Lacker szerint négy kamatemelésre lenne szükség, idén. Az infláció áremelkedése szerinte, amint az olajár eléri a mélypontját szignifikánsan növekedésnek indulhat. Hozzátette, a kínai félelmek nem érintik Amerika gazdaságát, a befektetők csak túlreagálták a helyzetet. Közeleg a Ford negyedik negyedéves gyorsjelentése, amiben a hírek szerint rekord adózás előtti profitról számolhat be. Több, mint 9%-ot esett az Alcoa a vegyes jelentésének hála, így elérte a 2009-es mélypontját.

Az elmúlt napok negatív hangulatát követően végre pozitívba fordultak az európai börzék, s a vezető mutatók emelkedéssel zártak. Angela Merkel támogatottsága egyre  csökken, menekültpolitikájának hála. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tegnapi frakcióülésen a felszólalók közül összesen egy ember állt ki a kancellár mellett. Peter Praet az EKB igazgatóságának tagja szerint az EKB monetáris politikája nem változott. Ha a testület változtatna, akkor elismerné a kitűzött inflációs cél sérülékenységét. A kaliforniai felügyelet nem hagyta jóvá a Volkswagen javítási tervét a 2.0 literes dízelmotorok esetében. Ez körülbelül 480.000 autót érint. A felügyelet szerint nem egyértelműek a javítás részletei, és például nem derül ki, hogy milyen hatása van az autók paramétereire. Adatpótlásra tehát mindenképp szüksége lesz a cégnek, de lehet, hogy a javítási tervet is módosítaniuk kell. Szélsőséges esetben akár az autók visszavásárlására is sor kerülhet.

Kína miatt aggódik az egész világ, ez meglátszott az olaj árfolyamán is. A WTI típusú kőolaj ára tegnap 2003. március óta nem látott mélypontra, 30 dollár alá került.

- A vártnál kedvezőbb januári kínai külkereskedelmi adatok jelentek meg. Az export a várt 8,0% helyett csak 1,4%-kal esett vissza, az import pedig 11,0%-os csökkenés helyett 7,6%-kal mérséklődött.

Mozgalmasan töltötte a forint a tegnapi napját, az euró ellenében. Indításként gyengült a hazai fizetőeszköz árfolyama, megérintve a 319-es szintet. Délután az MNB ülését követően erősödni kezdett, elérte a 313,3-as szintet is, végül 316-on zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok