Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. február 17.

Jelentős pluszokkal zártak a vezető tengerentúli mutatók tegnap, a hét első kereskedési napján. (hétfőn az Elnökök Napja miatt szüneteltek az amerikai tőzsdék) Már az indulás is a pozitívum jegyében telt, de a nap végéig kitartott a lendület. A jegybanknak nem kell elsietnie a kamatemelést. Az erős dollár és a zuhanó olajárfolyam mellett aligha tűnik a közeljövőben elérhetőnek a 2%-os inflációs cél – nyilatkozta Eric Rosengren bostoni Fed elnök. 10-12 milliárd dollár értékben bocsájthat ki dolláros kötvényeket az Apple. A befolyó összeget osztalék kifizetésre, saját részvény visszavásárlásra, valamint akvizíciókra költheti a cég. Az Alibaba felvásárolta a Groupon 5,4%-át, a hírre a cég papírjai több, mint 40%-ot ugrottak.

Vegyes képet mutattak tegnap az európai piacok. A FTSE 100 kivételével a negatív tartományban végeztek az indexek. A januári brit inflációs adat év/év alapon 0,3%-kal emelkedett a várakozásoknak megfelelően. Hasonló értéket 2015 januárja óta nem mértek, de továbbra is nagyon messze van a BoE 2%- os inflációs célja.

Tegnap a dohai találkozón Oroszország és Szaúd-Arábia megegyezett az olaj kitermelési volumenek befagyasztásáról, a bejelentés érdemi hatást nem gyakorolt az olaj piacára.

A kínai jüan tovább erősödött, ez pedig megnyugvást hozott a kínai részvénypiacra is. A piaci szereplők egyre inkább stabilitást várnak a devizától is, amiben nagy szerepe volt a jegybankelnök hétvégi nyilatkozatának.

Nem indult jól a forint hete. Gyengült a hazai deviza árfolyama tegnap, az euróval szemben. 311,8-on zárta a kereskedést.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok