Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. augusztus 19.

Minimális pluszokkal búcsúztatták a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék. A munkaerőpiaci, és a béradatok egyre kedvezőbbek, a májusi negatív foglalkoztatottsági adatok csupán csak megtorpanást hoztak, azóta a bérnövekedés is beindult a középosztályban, tehát akár szeptemberben jöhet a következő kamatemelés – erről beszélt tegnap William Dudley New York-i Fed elnök.

Minimális mértékben ugyan, de emelkedni tudtak tegnap az európai tőzsdék. A francia munkanélküliségi ráta 9,9%-os értékére 2012 óta nem volt példa. Az előző három hónapban a mutató értéke 10,2%-on állt. Ennek ellenére túlságosan nem örülhetnek a franciák, mivel a legtöbb vezető európai országhoz képest sokkal kisebb mértékű a csökkenés.

Kilencedik napja tart a WTI típusú kőolaj árfolyamának emelkedése. Most 48,7 dollárra ugrott a nyersanyag árfolyama, ami nem meglepő, hiszen azt suttogják, hogy az Opec végre megegyezhet a termelés befagyasztásáról, ráadásul az USA nyersolaj, és termékkészletei csökkentek.

Kínában új, volatilitást korlátozó rendszert vezetnek be jövő hétfőn. A mechanizmus lényege, hogy, ha 5 percen belül 10%-nál nagyobbat mozdul az árfolyam, akkor beavatkoznak az adott részvény kereskedésébe, mégpedig olyan módon, hogy a következő 5 percben csak egy rögzített sávon belül lehet kereskedni a részvénnyel. A megoldás elsősorban az elütések (fat finger) problémájára jelenthet megoldást. Hasonló megoldást alkalmaznak Tokióban és Szingapúrban is.

Továbbra is a 310-es „lélektani” határ környékén mozog a forint, az euróval szemben. A mai kereskedést 310,2-en kezdte meg a hazai deviza árfolyama.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok