Szombathely, Aréna utca 4.

Bennünk van a potenciál - 2014. április 10.

 

Túlértékelt, ezzel a jelzővel lehetne jól jellemezni az amerikai papírokat. Miközben a különböző tengerentúli indexek rekordokat döntöttek, addig a régiónkban mélyrepülés tapasztalható, ahogy azt többször is „díjaztuk” a „A nap vesztese” rovatunkban (pl.: OTP, Richter, Telecom).

2013 óta a fejlett piacok szárnyalása ellenére, folyamatos zuhanás tapasztalható a környék indexeiben, így a BUX 9%-ot, a cseh PX, valamint a lengyel WIG 20 közel 6%-ot rontott az értékéből.

Összegezve az amerikai papírok drágábbá, míg például a magyar részvények olcsóbbá váltak. Utóbbi tény reményeink szerint nem sokáig marad észrevétlen a befektetők számára.

 

Hogy miért lenne jó választás a magyar piac?

A kedvező befektetési feltételeket erősítik a következő tények:

  • a folyó fizetési hiány folyamatosan csökken hazánkban, emiatt a piacunk kevésbé sérülékeny a többi, feltörekvő országhoz képest.
  • a régiónkban megfigyelhető az enyhe monetáris politika, hiszen folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, ami élénkítheti a hitelezést. Erre nagy szükség lenne, hiszen évek óta negatív a banki szektor hitelnyújtási mérlege a magánszektor felé. Ha ez az egyenleg elmozdul pozitív irányba, akkor az új beruházásokon keresztül, megindulhat a gazdaság fejlődése is.
  • A forint leértékelődésének igaz a honpolgárok nem örülnek, de sem a jegybankot, sem a kormányt nem hozták zavarba a mutatók, vélhetően azért, mert ezzel képesek az exportot felélénkíteni, ezáltal további lendületet adva az innovációnak.
  • A hitelek leépítésének köszönhetően a közép-kelet európai országok lényegesen kisebb mértékű adósságot cipelnek a hátukon, mint például az amerikai régió, vagy az euro zóna.
  • A GDP növekedésére számít több elemző is, így (bár egyértelműen van honnan) felfelé mutat a piaci növekedés görbéje.

 

Jelenleg a külföldi befektetőknek még érdekes a török, orosz, brazil piac, de (ahogy ezt már egy korábbi cikkünkben jeleztük) a Q3 bevonása után várhatóan a központi bank alap kamatot fog emelni, aminek következtében a periféria országai már nem lesznek csábítóak, így a befektetőknek új lehetőségek után kell nézni….

A fentiek tudatában egyértelműen úgy gondoljuk, hogy bennünk van a potenciál, legyen szó OTP, MOL vagy Telecom részvényekről: a magyar piac jó befektetési alapként szolgálhat!

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok