Szombathely, Aréna utca 4.

Tőkekivonás indult Magyarországról 2011.05.25.

A 27 vizsgált feltörekvő piac közül az elmúlt egy hónapban a magyarállampapírpiacról távozott a legtöbb tőke a kezelt vagyon arányában,ráadásul ezzel egy nyolc hónapos kedvező sorozat szakadt meg - mutat rákedd este kiadott globális feltörekvő piaci elemzésében a Morgan Stanley. Ez összhangban van azokkal az elemzői véleményekkel, amely azt sugallják, hogy a Magyarországgal kapcsolatos, eddig egyértelműen pozitív befektetői hozzáállás változóban van, mert a piac egyre inkább fókuszálni kezdett a kormány által meghirdetett költségvetési és reformtervek megvalósítási kockázataira.

A Morgan Stanley elemzése az Emerging Portfolio Fund Research (EPFR)tőkeáramlási adatbázisából a feltörekvő piaci kötvénybefektetésekre szakosodott befektetési alapok adatait vizsgálja, amelyek együttesen mintegy 24 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek. Amint az alábbiösszeállításban látszik, a 27 vizsgált feltörekvő piac közül az elmúlt egy hónapban a magyar piacról vonták ki vagyonarányosan a legtöbb tőkét az alapok.

Tőkekivonás indult Magyarországról - Vezetjük a listát...


Fontos,hogy a május havi magyarországi tőkekivonás nem volt elegendő ahhoz,hogy Magyarország arra a listára is felkerüljön, amely az elmúlt három hónap folyamatai alapján képez rangsort.

Tőkekivonás indult Magyarországról - Vezetjük a listát...


Az alábbi ábra különösen figyelemre méltó, mivel jól mutatja, hogy a tavaly nyári piaci bizalomvesztés (Kósa-Szijjártó-féle "csődbeszédek",IMF-tárgyalások félbeszakadása, egyéb nem szokványos gazdaságpolitikai lépések) után fokozatosan egyre több tőke áramlott a feltörekvő piaci kötvényalapok felől a magyar piacra (ez jól látszott a külföldi befektetők magyar állampapír-állományának folyamatos emelkedésén), majdáprilisban az elmúlt 12 havi átlag fölé emelkedett a magyarországi kitettség. Ebben a nyolc hónapja tartó felívelésben mutatkozik most törés.

Tőkekivonás indult Magyarországról - Vezetjük a listát...


Bár nagymértékű bizalomvesztésről, illetve éles hangulati fordulatról nem beszélhetünk, de a májusi fejlemény figyelemfelkeltő és alátámasztja azt a múlt heti elemzésünket, hogy a magyar piaccal kapcsolatos befektetői optimizmust nehéz lenne már önmagában tovább növelni anélkül, hogy a piac látná a beígért szerkezeti reformok és költségvetési szigor következetes végrehajtását.


Érdemes végül arra is kitérni, hogy a tavaszi hónapokig látott, egyre javulóbefektetői bizalom további javulására lenne még tér, hiszen a feltörekvőpiaci kötvényalapok még mindig mérsékelt alulsúlyozáson tartják Magyarországot a saját benchmarkjukhoz képest. Ez, a 0,7-0,8%-os mértékűalulsúlyozás (a kezelt vagyon arányában) egyébként mind az európai,mind az amerikai székhelyű alapokra igaz - derül ki a Morgan Stanley elemzésének külön ábráiból.
Tőkekivonás indult Magyarországról - Vezetjük a listát...

Forrás: www.portfolio.hu