Szombathely, Aréna utca 4.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása? 2011.10.17.

A recessziós és növekedési félelmek erősödésével hanyatlásnak indultak a részvény- és árupiacok, és óriási visszaesést mutatott a réz is. A réz árfolyamának mélyrepülése azért lehet kiemelten érdekes, mert sok elemző szerint a réz kiválóan képes előrejelezni a világgazdaság alakulását, így a színesfém árcsökkenése egyben újabb bizonyítékul is szolgálhat a gazdasági lassulásra. Kérdés, hogy az előrejelző képessége miatt "Dr. Réznek" is becézett nyersanyagnak miért tulajdonítanak ilyen képességet, és valóban képes-e a gazdasági folyamatokat prognosztizálni.

A réz a múlt héten hatalmas árcsökkenést mutatott, amely nem volt egyedi,hiszen az árupiacokra általában is jellemző volt a visszaesés, a réz azonban az egyik legnagyobb zuhanást mutatta a nyersanyagok között, amit főként a világgazdaság lassulása miatti félelmek indukáltak. A rézárfolyama jelenleg azt mutatja, hogy a világgazdaság rohamosan lassul,és az újabb recesszió esélye megnőtt - értékelte az AlphaProfit Mutual Fund and ETF hírlevél szerkesztője, Sam Subramanian a réz mostani mozgását. Az értékeléssel nincs egyedül, ennek ellenére sokan nem hisznek a réz előrejelző képességében.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


Számos piaci szereplő figyeli az ipari fémek és az olaj árfolyamát, melytől azt várják, hogy árváltozásaikkal előrejelzik a világgazdaság növekedésének alakulását. Miközben egyes ipari fémek talán tényleg képesek a gazdasági folyamatok előrejelzésére, más nyersanyagokárfolyamai inkább csak a gazdaság aktuális állapotát tükrözik. Az, hogy mely nyersanyagok képesek előre jelezni a gazdasági növekedés alakulását, több tényezőtől függ. Egyrészt fontos, hogy a nyersanyag végső kereslete főként a ciklikus iparágakból érkezzen. Másrészt egy nyersanyag annál hatékonyabban képes előrejelezni, minél inkább a termelési folyamat korábbi szakaszában használják fel.

A réz előrejelző képessége például azért is hatékonyabb az olajénál, mert felhasználására főként az építőiparban, a termelés folyamatok kezdeti fázisaiban, és nem végső szakaszában kerül sor. Az ipari fémek között az egyik legjobban figyelt, gazdasági előrejelzőnek tekintet nyersanyag tehát a réz, amelyet jövendölő képessége miatt "Dr. Réznek" is becéznek.Emellett még a szén, a cink, a vasérc, az ólom, az alumínium és az olaj is képes lehet a rézhez hasonlóan a gazdasági folyamatok prognosztizálására.

A rezet több mint 50 százalékban drótok,kábelek készítésénél, míg közel 20 százalékban különböző ötvözetekhez használják fel. Végső felhasználás szerint a réz harmad résztépítkezésekben, harmad részt elektrotechnikai cikkekben, a maradék esetben pedig közlekedési- és egyéb gépek gyártásánál kerül felhasználásra. Mivel az építkezéseknél, az elektrotechnikai cikkek és egyéb gépek gyártásánál már főként feldolgozott formában használják fel a rezet, így a réz kereslete már a gyártás és az építkezés megindulása előtt növekedni kezd, ami lehetővé teszi, hogy akár 6-12 hónappal előre jelezhesse a termelés beindulását - mondta Philip Romero, az Oregon Egyetem professzora. Főként az építőipari kereslete ideális az előrejelzés szempontjából, hiszen a termelési folyamat, a kapacitások bővítésével, gyárak építésével ott kezdődik meg.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


Ha valamire, akkor főként a világgazdasági folyamatok előrejelzésére lehet képes a réz, a kereslete ugyanis nagyrészt (több mint 50 százalékban)Kínából és egyéb ázsiai országokból érkezik. Az amerikai vagy európai kereslet megváltozása emiatt kevésbé mutatkozik meg a színesfémárfolyamában, mint az ázsiai kereslet változása.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


Az amerikai GDP éves változását az elmúlt 20 évben a réz árfolyamának éves változása ugyan jellemzően megelőzte nagyjából 1-2 negyedévvel, ám az előrejelzés megbízhatóságát csökkenti, hogy voltak komoly téves jelzések is. Például 2006-2007-ben a réz az árupiaci ralival párhuzamosan folyamatos emelkedést mutatott, miközben az amerikai gazdaság már hanyatlásnak indult.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


Noha az azonnali árfolyam alakulása viszonylag gyengén jelzi előre a világgazdaság növekedését, a réz árfolyamának éves alakulása már relatíve jobb képet ad például a réz piacát leginkább meghatározó kínai növekedésről, amely jelenleg a világgazdaság növekedését is igencsak befolyásolja. A kínai GDP növekedés lassulását 2006-tól például a rézárfolyam-emelkedésének lassulása előzte meg, ami később komolyárfolyam-csökkenésbe csapott át.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


A réz árfolyama ugyan viszonylag jól együtt mozgott az amerikai, európaiés kínai beszerzési menedzser indexekkel, ám ez önmagában nem jelent sokat, hiszen ezekkel az indexekkel hasonló együttmozgást produkáltak az amerikai részvénypiacok és más nyersanyagok is.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?


Ha viszont a réz árát a világgazdaság aktuális állapotát jelzőhajó-fuvarozási index-szel, a Howe Robinson Containership Index-szel vetjük össze, jól látható, hogy a réz többnyire 3-6 hónappal a hajózási index előtt jár.

Recessziót jelez a réz árfolyamának összeomlása?

Akkor most mit jelez a réz?

A réz árfolyamának gyors bezuhanása (9000 dollárról 7000 dollárra esett két hét lefolyása alatt)számos elemző és gazdasági szakember szerint a világgazdaság lassulását jelzi. Noha a múltban a réz árfolyamának változása már többször is sikeresen megelőzte a gazdasági ciklusokat, az ipari fém előrejelzőképességét többen nem fogadják el. A kétkedők véleményét támasztja alá,hogy a réz árfolyamának mostani esése a globális növekedési félelmek közepette következett be, így az árfolyam beszakadása a spekulatív pozíciók leépítésével is magyarázható, az pedig nem ad jelzést a réz tényleges keresleti viszonyairól.

Forrás: www.portfolio.hu


Címkék: makrogazdaság, réz