Szombathely, Aréna utca 4.

Radicová: a politikusok nem mondták el az igazságot 2011.12.07.

Nincs igazán "jó" megoldás a válság jelenlegi fokán, mert magas munkanélküliség és magas infláció között kell választani - vélekedett a szlovák kormányfő egy szerdai osztrák lapban megjelent interjúban. "A válság már olyan mély, hogy nincs rá jó megoldás. Két lehetőség van:vagy magas infláció, vagy nagyon magas munkanélküliség, amely az államok eladósodásának csökkentése során keletkezik" - fogalmazott Iveta Radicová a Die Pressének. Az inflációhoz az vezetne a kormányfő szerint,ha az Európai Központi Bank korlátlan mennyiségben vásárolna felállampapírokat és ehhez növelné a pénzkibocsátás mértékét.

Radicová úgy látja, hogy az európai politikusok nem mondták el a teljes igazságot a lakosságnak. Elképzelhetetlen, hogy aki az inflációvagy a munkanélküliség közötti választást kínál, választásokat nyerjen - mondta.

Az Angela Merkel és Nicolas Sarkozy által javasolt uniós szerződésmódosítás szükséges, de csak középtávú megoldás. Rövidtávon más intézkedésekre is szükség van - mondta a miniszterelnök. Iveta Radicovánézete szerint "sok országban" népszavazást kell tartani az uniós alapszerződés módosításáról. "A politikusoknak nincs joguk a választók felhatalmazása nélkül meghozni ilyen döntéseket" - fogalmazott.

Iveta Radicová kitért arra is, hogy további szociális feszültségekre,tüntetésekre számít Európában. "Mindannyian hibáztunk abban, hogy nem használtuk ki a jó időket arra, hogy költséges jóléti államainkat a demográfiai válság körülményei között fenntarthatóvá tegyük". A kormányfő igazolva látja a szlovák kormány álláspontját, hogy elutasították a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítséget és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF). Az európai pénzügyi segítség nem oldotta meg Görögország problémáját, az EFSF pedig nem elegendő olyan nagy gazdaságok megsegítésére, mint Spanyolország és Olaszország - mondta. A szlovák miniszterelnök úgy vélekedett, az EU-nak hagynia kellett volna, hogy Görögország csődbe menjen.

Forrás: www.tozsdeforum.hu