Szombathely, Aréna utca 4.

Pleschinger: 1200-1300 milliárd forinttal csökkenthető az államadósság 2011.03.01.

Az állampapírban lévő magán-nyugdíjpénztári befizetések visszaváltásával első lépésben 1200-1300 milliárd forinttal csökkenthetőaz államadósság - mondta az InfoRádióban az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Pleschinger Gyula kiemelte: azt még nem tudni, hogy mi lesz a részvényekkel.


A teljes magán-nyugdíjpénztári vagyon háromezer milliárd forint, ebből a számítások szerint 500 milliárd forint marad a pénztáraknál. A fennmaradó összegnek nagyjából a fele állampapír, amit azonnal bevonnak,így egy lépésben 1200-1300 milliárd forinttal csökkentik azállamadósságot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában azÁllamadósság-kezelő Központ vezérigazgatója.

Pleschinger Gyula közölte: a többi vagyonelemet valamilyen ütemezett módon úgy kellértékesíteni, hogy a piacot ne zavarja, az értékük ne csökkenjen, de minél előbb lezárják a folyamatot.

A vezérigazgató kiemelte:azt még nem tudni, hogy mi lesz a részvényekkel. Ez függ attól, hogy belföldi vagy külföldi részvényekhez jutnak hozzá, illetve attól is,hogy közvetlenül megkapják azokat, vagy csak befektetési jegyeken keresztül birtokolják majd a részvényeket - fejtette ki.

Az előző heti aukcióhoz hasonlóan kiugróan magas, háromszoros túljegyzés fogadta az Államadósság Kezelő Központ likviditási kincstárjegy aukcióját. A központ a meghirdetett 50 milliárd forintnál 10 milliárd forinttal többet értékesített. Pleschinger Gyula szerint ez bizalmat és várakozást mutat, és úgy tűnik, a piac nem vár további kamatemelést.

A vezérigazgató kiemelte: az érdeklődés megmaradt a magyar állampapírok iránt. Emlékeztetett arra, hogy egy elemzés szerint az elmúlt öt évben az aukciókon 2,5-szeres volt a túljegyzés, míg most ennél némileg magasabb.

Forrás: www.portfolio.hu