Szombathely, Aréna utca 4.

Osztalékok 2011.05.19.

A Magyar Telekom esetében a megelőző évi 74 forinthoz képest idén csak 50 forint volt a kifizetett osztalék. A cég továbbra is stabil készpénztermelő képességgel rendelkezik, viszont a szektoradó hatása már megmutatkozik a számokban. A javasolt, részvényenként 50 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, amely szerint az eladósodottsági rátát a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. Osztalékra azon részvényesek voltak jogosultak, akik 2011. május 2-án értékpapírszámlájukon Magyar Telekom részvénnyel rendelkeztek.

A Richter - tavalyhoz hasonlóan - idén is növelte a kifizetett osztalék javasolt mértékét, a részvényenkénti 860 forint az egy részvényre jutó eredmény mintegy 25%-át teszi ki. A Graphisoft Park és az Egis osztalékának mértéke nem változott a tavalyihoz képest, míg az Elmű-Émász páros csökkentette az osztalékát - 2 100 ill. 1 600 forintra -, ebben szerepet játszhat, hogy a tavalyi negyedik negyedév mindkét cégnél gyengére sikeredett (már amennyit ki lehetett hámozni a közgyűlési előterjesztésekből). A kifizetési arány ezzel az Elmű-nél továbbra is 50% környékén van, az Émász-nál viszont 29%-ra esett vissza. A piac a két áramcéget általában osztalékhozam alapján árazza, a jelenlegi kifizetésekkel ebből a szempontból a papírok nem igazán"versenyképesek".

Az Állami Nyomda a tavalyi szünet után idén újra fizet osztalékot, ami még mindig elmarad a két évvel ezelőtti kifizetett 54,55 forinttól. Az osztalék nagysága még kis mértékben változhat, mivel a saját részvényekre eső osztalék a részvényesek között arányosan kerül szétosztásra.

Az OTP-t is érdemes megemlíteni, mely 73 Ft osztalékot fizet részvényenként. Az osztalék kifizetése június 14-től indul.

A folyamatosan frissített táblázat rendszeresen elérhető Vállalatok aloldalunk Osztalékok menüpontja alatt.

Osztalék idehaza: mikor, mennyit vághatsz zsebre?


Az osztalékkal kapcsolatos fontosabb dátumok:

(E nap): A megállapított osztalék kifizetésének kezdő napja. A jogosultak követelése e naptól nyílik meg.

(E-5 nap): A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja. A fenti osztalékra az jogosult, aki e nap végén a részvény tulajdonosa.

(E-8 nap): Az osztalékra jogosító részvények megszerzésére irányuló tőzsdeiügylet kötésének utolsó napja a Budapesti Értéktőzsdén.

Forrás: www.portfolio.hu