Szombathely, Aréna utca 4.

Osztalék idehaza 2011.03.31.

Nemsokára megkezdődnek a közgyűlések idehaza is, ahol egyes cégeknél a javasolt osztalékfizetésről is szavaznak majd a részvényesek. A Portfolio.hu szokásokhoz híven idén is összegyűjtötte, hogy melyik tőzsdei cégtől, mekkora osztalékot várhatnak a befektetők a tavalyiüzleti év után.

Idehaza is előtérbe kerülhetnek lassan azok a cégek, melyek igazgatósága a közelgő közgyűléseken osztalékfizetést javasol a tavalyi üzleti év után. Az alábbiakban ezeket a vállalatokat gyűjtöttük össze, egyelőre azonban sok esetben még nem ismert az osztalékfizet konkrét (javasolt)időpontja.

A Magyar Telekom esetében a megelőző évi 74 forinthoz képest idén csak 50 forint lesz a kifizetett osztalék. A cég továbbra is stabil készpénztermelő képességgel rendelkezik, viszont a szektoradó hatása már megmutatkozik a számokban. A javasolt,részvényenként 50 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, amely szerint az eladósodottsági rátát a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. Osztalékra azon részvényesek lesznek jogosultak, akik 2011. május 5-énértékpapírszámlájukon Magyar Telekom részvénnyel rendelkeznek. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdő napja 2011. május 12. Az 50 forintos osztalékkal, valamint a tegnapi, 588 forintos záróárfolyammal számolva a papírok 8,5%-os osztalékhozammal forognak.

A Richter - tavalyhoz hasonlóan - idén is növelte a kifizetett osztalék javasolt mértékét, a részvényenkénti 860 forint az egy részvényre jutó eredmény mintegy 25%-át teszi ki. A Graphisoft Park és az Egis osztalékának mértéke nem változott a tavalyihoz képest, míg az Elmű-Émász páros csökkentette az osztalékát - 2 100 ill. 1 600 forintra -, ebben szerepet játszhat, hogy a tavalyi negyedik negyedév mindkét cégnél gyengére sikeredett (már amennyit ki lehetett hámozni a közgyűlési előterjesztésekből). A kifizetési arány ezzel az Elmű-nél továbbra is 50% környékén van, az Émász-nál viszont 29%-ra esett vissza. A piac a két áramcéget általában osztalékhozam alapján árazza, a jelenlegi kifizetésekkel ebből a szempontból a papírok nem igazán"versenyképesek". A társaságok 6-6,5% körüli osztalékhozammal forognak a tegnapi záróárakat figyelembe véve.

Az Állami Nyomda a tavalyi szünet után idén újra fizet osztalékot - ez részvényenként 35 forint lehet az előterjesztés szerint -, ami még mindig elmarad a kétévvel ezelőtti kifizetett 54,55 forinttól. Az osztalék nagysága még kis mértékben változhat, mivel a saját részvényekre eső osztalék a részvényesek között arányosan kerül szétosztásra.

Az OTP-t is érdemes megemlíteni, mely bejelentette, hogy a 2010-es év eredménye után 2006-ot követően ismét osztalék fizetését tervezi, ennek mértéke azonban nincsen meghatározva. Információink alapján a bankcsoport kimutatásai szerint 20,2 milliárd forintot különítettek el osztalékfizetésre, ezek alapján úgy számolunk, hogy a részvényenkénti osztalékfizetés 73 forint lehet.

A folyamatosan frissített táblázat rendszeresen elérhető Vállalatok aloldalunk Osztalékok menüpontja alatt.

Osztalék idehaza: mikor, mennyit vághatsz zsebre?

Az osztalékkal kapcsolatos fontosabb dátumok:

(E nap): A megállapított osztalék kifizetésének kezdő napja. A jogosultak követelése e naptól nyílik meg.

(E-5 nap): A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja. A fenti osztalékra az jogosult, aki e nap végén a részvény tulajdonosa.

(E-8 nap): Az osztalékra jogosító részvények megszerzésére irányuló tőzsdeiügylet kötésének utolsó napja a Budapesti Értéktőzsdén.

Forrás: www.portfolio.hu