Szombathely, Aréna utca 4.

Optimistábbak lettek az alapkezelők 2011.04.05.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL

2011.04.05 07:25Március elejéhez képest jelentősen javult a magyar részvénypiac alapkezelőkáltali megítélése: bár többségük (68%) most is arra számít, hogy a BUX index a 23 060 pontos referenciaérték +/-5%-os környezetében fog tartózkodni három hónapos időtávon, a szélsőségesebb pozitív elmozdulást várók aránya érezhetően nőtt, rövid és hosszú távon egyaránt. Ezzel párhuzamosan a részvényeket a saját benchmarkhoz képest felülsúlyozók aránya is megemelkedett, 39%-ra, ezzel ők kerültek már többségbe. A vezető részvények közül a profi befektetők által leginkább kedvelt a MOL lett, de a Magyar Telekom kivételével a többi blue chip vonzereje is nőtt.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen,Aegon, Allianz, Buda-Cash, Budapest Alapkezelő, CIB, Citadella Consulting, Concorde, Dialóg, East Capital, Equilor, Erste, Generali,ING, OTP, Pioneer, RCM, Raiffeisen.

Márciusban a fontosabb fejlett piaci indexek minimális emelkedést tudtak csak felmutatni, az S&P 500 index a hónapot 0,9%-os nyereséggel zárta. A BUX is hasonlóan visszafogott teljesítményt produkált, a hazai benchmark 1,4%-ot erősödött. Ez elsőre kevésnek tűnhet, ha azonban figyelembe vesszük, hogy a japán katasztrófa hatására mekkora esést produkáltak a piacok, az enyhén pluszos márciusi eredmény így is jó teljesítménynek mondható.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL
Klikk a képre!


A hazai alapkezelők körében az elmúlt hónaphoz képest érezhetően nőtt az optimizmus a BUX index várható teljesítményét illetően, rövid és hosszútávon egyaránt. A döntő többség (68%) ugyan továbbra is arra számít,hogy három hónapos időtávon a hazai benchmark a 23 060 pontos szint+/-5%-os környezetében fog tartózkodni, ugyanakkor márciushoz képestérezhetően nőtt a szélsőségesebb, pozitív elmozdulást várók aránya. Az akkori 6% helyett most a szakértők 26%-a számít arra, hogy a BUX a következő 3 hónapban 5-15% közti emelkedést fog produkálni a fent említett referenciaértékhez képest.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL


Hosszabb távon is derűlátóbbá váltak a megkérdezett portfóliómenedzserek, míg egy hónappal korábban a többség (59%) +/-5%-os elmozdulást várt a BUX-ban egy éves időhorizonton, addig most 63%-uk 5-15% közti felértékelődést prognosztizál. Ez igen komoly növekedés a márciusi 24%-hoz képest, ilyen magas értékre egyébként 3 éve nem volt példa. Az alábbi grafikonon látható, hogy a múltban a hosszú távon 5-15%-os emelkedést várók hasonló arányát legtöbbször a BUX tényleges emelkedése követte.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL


Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOLA növekvő optimizmust az is jól jelzi, hogy az alapkezelőknek múlt hónaphoz képest most jóval több kedvenc papírja van, a Magyar Telekom kivételével valamennyi blue chip esetében nőtt az említések száma. A befutó a MOL lett, mely 9 szavazatot kapott, szemben a márciusi 3 említéssel. Az olajpapírok iránti vonzalom növekedésében nagy szerepet játszhat az olajár emelkedése, a fekete arany árfolyama a közel-keletiés észak-afrikai feszültségek hatására jócskán a 100 dolláros szint felett jár. Az olajtársaság kapcsán az optimizmust az INA-nál zajlómodernizációs folyamatok mellett az is növelheti, hogy a közelmúltban a kurdisztáni térségben kedvező fúrási eredményekről számolt be.

A Richter és az OTP kedveltsége is nőtt, az utóbbié számottevően, a bankpapírokat most 6 alapkezelő is kedvenc papírként említette, míg a múlt hónapban csupán egyetlen voksot kaptak. Az OTP hetek óta húzópapírnak bizonyul, az emelkedést elsősorban a pozitív nemzetközi hangulat és Magyarország befektetői megítélésének javulás segíti. A Magyar Telekom volt az egyetlen a nagyok között, mely a múlt hónaphoz képest kevesebb említést kapott, azonban még így is 5 szavazattal büszkélkedhet. A távközlési papírok kapcsán a közelgő osztalékfizetéstérdemes kiemelni, mely akár az elkövetkező hetekben is támaszt jelenthet az árfolyamnak. Emellett az osztalék alapon árazott részvényeknek a hosszú állampapírpiaci hozamok csökkenése is kedvez, a 10 éves hozamszint az elmúlt három hétben mintegy 30 bázisponttal jött lejjebb.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOLA legkevésbé kedvelt papírok között a Richter lépett az első helyre,miután 6 említést kapott a profik körében. Itt elsősorban a gyógyszerkassza tervezett megkurtítása borzolja a kedélyeket, a tervezett 87-120 mrd Ft-os megtakarítást ugyanis kizárólag a gyártói terhek növelésével kívánja elérni a kormányzat (a támogatási kulcsok csökkentésének ötletét elvetették). Bár pontos profit hatást egyelőre nem lehet számszerűsíteni, annyi bizonyos, hogy jelentős nyereség elvonásra számíthatnak a hazai gyógyszergyártók.

A kisebb papírokról is érdemes röviden szólni, hiszen ezek között is van néhány,melyek iránt az alapkezelők vonzalma töretlen. A Rábát ezúttal is hárman említették kedvenc papírként, a Pannergy és az E-Star kedveltsége pedig nőtt a megelőző hónaphoz képest. Az utóbbi papírok az elmúlt hetekbenúj történelmi csúcsra kapaszkodtak, a szárnyalásban a lengyel tőzsdei megjelenés mellett a külföldi intézményi szereplők részvényvásárlásai is szerepet játszhattak. Ebben a szekcióban érdemes még megemlíteni a CIG Pannóniát, mely áprilstól tagja a BUX indexnek. A papírok a legkevésbékedvelt részvények között 1 szavazatot kaptak.

A többség már felülsúlyoz

A profi befektetők részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatos javulóvéleménye abban is megmutatkozik, hogy az egy hónappal korábbi 12%-ról 39%-ra nőtt azok aránya, akik a részvényeket felülsúlyozandónak tartják a saját benchmarkhoz képest. Ezzel ők kerültek többségbe, hiszen 33%-uk semleges álláspontot képvisel, míg 28% alulsúlyozza a részvényeket.

Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL


Ha a nettó pozícionáltságot nézzük, azt lehet elmondani, hogy már a felülsúlyozott tartományban vagyunk, vagyis a korábbi évekre jellemzőpesszimizmus tovatűnni látszik. A nettó felülsúlyozók aránya (11%)egyébként 2008 októbere óta nem volt ilyen magas.
Optimistábbak lettek az alapkezelők - Nagy kedvenc a MOL

Forrás: www.portfolio.hu