Szombathely, Aréna utca 4.

Olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen 2011.10.10.

A harmadik negyedévben tovább csökkent a régiós tőzsdék euróban mért forgalma, Varsó, Prága, Budapest és Bécs esetében az 50,2 milliárdosösszérték év/év alapon 10%-os visszaesést jelent. Az egyes tőzsdék közül a lengyel mutatta a leggyengébb eredményt mind euróban, mind saját devizában nézve, ezzel folytatódott Varsó hónapok óta tartóvesszőfutása.

Varsó tekintélyvesztése az árazásban is megfigyelhető, a korábban megfigyelt prémium mostanra eltűnni látszik. A legalacsonyabb előretekintő P/E mutatóval a magyar piac forog a régióban (6,1), amit a profitnövekedési kilátások egyáltalán nem indokolnak, azt persze nem szabad elfelejteni, hogy az országkockázat továbbra is jelentős (az 5 éves CDS-felár változatlanul nálunk a legmagasabb).


A korábbi negyedévhez hasonlóan a harmadik negyedévben is folytatódott a forgalom lemorzsolódása a régiós tőzsdéken (magyar, cseh osztrák,lengyel), az 50,2 milliárd eurós összérték a megelőző év azonos időszakához képest 10%-os csökkenést jelent. Némi pozitívum viszont,hogy a lejtmenet a korábbi negyedévhez képest mérséklődött, akkor ugyanis 35%-os volt az év/év alapú visszaesés.

Ebben elsősorban az játszott szerepet, hogy az elmúlt hónapokban a világ tőzsdéi jelentős esést produkáltak. Több esetben is már medve piacról beszélhetünk, ami technikailag azt jelenti, hogy a lokális csúcshoz képest megvolt a 20%-os esés. A negatív világpiaci tendenciák a régióban is erőteljesen éreztették hatásukat, a leggyengébbnek számító osztrák piac több mint 30%-ot zuhant a július-szeptember közti időszakban.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


A negyedévet vizsgálva kitűnik, hogy a bázisidőszakhoz képest július és szeptember hónapban is csökkent a régió összesített forgalma, 21 illetve 26%-kal. Augusztusban viszont 22%-os forgalombővülés volt megfigyelhető. Mindezek hatására a 12 havi gördülő forgalmi statisztika szeptemberben ismét lefelé mozdult.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Az egyes tőzsdék a negyedév során vegyes teljesítményt mutattak, a leggyengébben a lengyelek szerepeltek, ahol év/év alapon 35%-kal esett vissza az euróban mért forgalom. Varsót követi a sorban Budapest, a hazai parketten 5%-os forgalomcsökkenés volt megfigyelhető. Az élen a csehek végeztek 32%-os növekedéssel, míg Bécsben 20%-kal bővült a forgalom július-szeptember között.

Ha az előző negyedévhez képest nézzük az eredményeket, akkor is a lengyelek a lemaradók, 2%-os csökkenéssel. Ezzel szemben Prága, Budapest és Bécs is forgalomnövekedést tudott felmutatni, az előbbi kettő egyaránt 9, az utóbbi pedig 20%-osat.

A hosszabb távú tendenciákat nézve elmondható, hogy a BÉT továbbra is az utolsó helyet foglalja el a régióban az euróban mért forgalom tekintetében, enyhén lemaradva a cseh piactól. A lengyelek 2007-ben még magasan uralták a régiót, ezt követően azonban éles visszaesés következett a forgalomban, aminek hatására Varsó pozíciója megrendült. Így jelenleg holtverseny van az osztrákok és a lengyelek között a vezető pozícióért.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Saját devizában nézve is hasonló kép rajzolódik ki, a lengyelek utolsók a sorban 33%-os forgalomcsökkenéssel. Eközben a BÉT-en 8%-os lemorzsolódás volt megfigyelhető év/év alapon, míg a csehek 29, az osztrákok pedig 20%-os forgalomnövekedést produkáltak.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Hogy fest az árazás?

Azárazás vizsgálata során a régiós (magyar, osztrák, cseh, lengyel) MSCI indexekre vonatkozó elemzői várakozásokat (Datastream konszenzus)használtuk fel.

Ahogy fentebb már említettük, a harmadik negyedév igen gyászos teljesítményt hozott a részvénypiacokon, a régiós MSCI indexek többsége szeptemberben új lokális mélypontra zuhant.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


A növekedéssel és az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak hatására az elemzők is elkezdték lefelé húzni várakozásaikat, a 12 havi előretekintőEPS-konszenzus az említett MSCI indexek mindegyikénél lefelé mozdult.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza az árfolyamesések hatását,így a 12 havi forward P/E ráták is csökkentek. Jelenleg a magyar piac forog a legalacsonyabb P/E mutatón (6,1), de a harmadik negyedévben látványos zuhanást produkáló osztrák részvénypiac értékeltsége is igen nyomott szinteken van. Amit érdemes hangsúlyozni, hogy a lengyel részvények korábbi években megfigyelt prémium árazása eltűnni látszik,jelenleg a cseh piac már magasabb P/E rátával büszkélkedhet.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Pusztán a P/E ráták vizsgálata persze könnyen félrevezető következtetésekre vezethet, érdemes lehet emiatt a mögöttes fundamentumokat is megvizsgálni. A profitnövekedési kilátások alapján nem lenne indokolt a magyar piac ilyen alacsony árazása, hiszen 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is átlag feletti EPS-növekedés várható az elemzői várakozások alapján.

Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen


Az ország kockázat azonban továbbra is jelentős, az 5 éves CDS-felár a régióban változatlanul nálunk a legmagasabb.
Roppant olcsók a magyar részvények - Ez nem véletlen

Forrás: www.portfolio.hu