Szombathely, Aréna utca 4.

Nem a világvége, de egy lépéssel közelebb vagyunk 2011.11.25.

Meglepő, hogy a Moody’s lépett elsőként, s a negatív kilátás is meglepetés. A magyar papírok tudatos kiszórása nem várható az alapkezelők részéről, de már egy leminősítés is kiürítheti a vevői oldalt.Kényszerlikvidálás esetén pedig biztosan belekerülnek a magyar kötvények a szórásba. A jegybank aligha kerülheti el kedden a kamatemelést, s emiatt a jövőhéten időlegesen korrigálhat a gyengülő forint. A leminősítési hullámot a kormány lépései állíthatnák meg.

Kettős értelemben is meglepetést okozott a Moody’s leminősítése – mondta Samu János, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: nemönmagában a leminősítés ténye meglepő, hanem arról van szó, hogy a piac inkább az S&P felől várta a „csapást”, ehhez képest az egyébként „kényelmes”Moody’s lépett elsőként. Ráadásul – ez a másik meglepetés -, negatív kilátással vágták a magyar állampapírokat a bóvliba.

Ez még nem a világvége – folytatta -, de kétségtelen, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá. A másik két hitelminősítő egyelőre lebegteti a döntését, az S&P és a Fitch is jelezte, hogy kivárják az IMF-tárgyalásokat.Ennyiben tehát most a kormány, vagy ha úgy jobban tetszik, a magyar gazdaságpolitika térfelén pattog a labda. Hiteles intézkedéscsomag, s az IMF képviselőivel való megállapodás lehet a kulcsa annak, hogy elkerüljük a többes leminősítést.

A magyar papírok tudatos kiszórása nem várható az alapkezelők részéről az elemző szerint. Annál is kevésbé, mert nem olyan könnyű a kötvényekkel beállni az eladói oldalra, továbbá a kötvénytulajdonosok is tudják, hogy a tömeges eladások szétütnék a piacot. Valószínű ugyanakkor, hogy már egy leminősítés is kiüríti a vevői oldalt, vagyis jóval nehezebb lesz az aukciókon a magyarállamkötvényeket értékesíteni. Emellett most már valós a veszély, hogy ha egy bank likviditási helyzete romlik, s úgy döntenek, hogy a kockázatos papírokat kiszórják, akkor ez a magyar kötvényeket is érinti, ugyanis a Moody’s lépésével belekerültünk a „kockázatos papírok” feliratú „dobozba”.

A Magyar Nemzeti Bank nem nagyon kerülheti el, hogy a Monetáris Tanács jövőkeddi ülésén kamatot emeljen – vélekedett az elemző. Egy ilyen lépés rövid időre megállíthatja a forintgyengülést, más szóval, a jövő hét első felében némi korrekció valószínűsíthető a forintpiacon.    

Forrás: www.tozsdeforum.hu