Szombathely, Aréna utca 4.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál 2012.02.02.

Nagyot hajráztak januárban a részvénypiacok, ebből pedig a BUX sem maradt ki, sőt, 10%-os emelkedésével az egyik legjobb teljesítményt tudta felmutatni. Mindezek nyomán a hazai alapkezelők is optimistábbak lettek a magyar részvénypiac kilátásait illetően, a növekvő derűlátás rövid és hosszú távon egyaránt megfigyelhető. Mindez pedig tükröződik a részvények, mint eszközosztály saját benchmarkhoz képesti súlyozásában is, jelenleg 15%-os nettó felülsúlyozás figyelhető meg, melyre 2008 októbere óta nem volt példa. A portfólió menedzserek kedvenc részvénye az OTP és a MOL lett, mindkettő 5 szavazatot tudott begyűjteni.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen, Allianz, Buda-Cash, CIB,Citadella Consulting, Concorde, Dialóg, Equilor, Erste, Generali, ING,MKB, Quaestor, Raiffeisen.

Az idei év meglehetősen jól indult a részvénypiacokon, a januári,szezonálisan erősebb tőzsdei teljesítményre azonban a múltbeli tapasztalatok alapján lehetett számítani (január-effektus). Az S&P 500 index 4%-kal került feljebb az év első hónapjában - ezzel gyakorlatilag a tavalyi egész éves teljesítményét túlszárnyalta -, míg a BUX ennél is jelentősebb, 10%-os erősödést produkált. A hátszelet a magyar részvénypiac emelkedéséhez a kedvező nemzetközi hangulat mellett a gazdaságpolitikai kommunikációban bekövetkezett kedvező irányú fordulat szolgáltatta elsősorban.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


A hazai alapkezelők körében az egy hónappal korábbi extrém pesszimizmust követően növekvő derűlátás mutatkozik a rövid távú hazai részvénypiaci kilátásokat illetően: a válaszadóknak csupán 7%-a vár 5% feletti leértékelődést a BUX indexben a 18 966 pontos referenciaértékhez képest az előttünk álló 3 hónapban. A korábbi felméréskor még a megkérdezettek 57%-a volt ezen az állásponton. A szélsőségesebb pozitív irányúelmozdulást várók aránya is nőtt januárhoz képest, a korábbi 7%-ról 28%-ra. A nagy többség (64%) ugyanakkor úgy véli a benchmark rövid távon a fent említett referenciaérték +/-5%-os környezetében fog tartózkodni.

Hosszabb távon is az optimizmus erősödése figyelhető meg,amit jól mutat, hogy egyetlen olyan válaszadó sincs, aki az előttünkálló 12 hónap során a BUX indexben 5% feletti esést várna az említett referenciaértékhez képest. Egy hónappal ezelőtt még 21% volt ezen azállásponton. Ezzel párhuzamosan az 5% feletti erősödésre számítók aránya jelentősen nőtt, 14%-ról 50%-ra. 5%-on belüli elmozdulásra ugyancsak 50% számít.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


Ha a prognózisokat egyetlen számba sűrítjük, és az értékeket időbenábrázoljuk, látható, hogy a hazai alapkezelők körében a rövid távúkilátásokat illetően régóta nem látott szintre ugrott az optimizmus a múlt havi sokéves mélypontról.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


A hosszú távú kilátások terén is számottevő javulás mutatkozik, legutóbb 2010 áprilisában voltak ennyire derűlátók a nagyok.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


Nagy kedvenc lett az OTP a profiknálA blue chipek között az OTP és a MOL lett a két legkedveltebb részvény,mindegyikük 5 szavazatot kapott a profiktól. Az OTP és a MOL iránti vonzalom egyaránt nőtt a korábbi felméréshez képest, akkor az előbbi csupán 2, az utóbbi pedig 3 említést tudhatott magáénak. Mindez a magyar tőzsdével kapcsolatos növekvő optimizmus láttán nem meglepő, ezek a papírok ugyanis jó hangulatban jellemzően a piaci átlagot meghaladómértékben emelkednek. Ez jól megfigyelhető volt januárban is, az OTP csaknem 40%-os erősödéssel 2009 tavasza óta nem látott havi teljesítményt mutatott, messze lekörözve a széles piacot. Az OTP piacán a ralit a kedvező globális hangulat mellett a magyar eszközök befektetői megítélésének javulása táplálta, az utóbbi elsősorban a magyar gazdaságpolitikában bekövetkezett pozitív fordulatnak volt a velejárója.A papírok azonban még így is olcsónak tekinthetők a régiós szektortársakhoz képest, P/BV alapon jelenleg is 50% feletti diszkont figyelhető meg az árazásban.

A Magyar Telekomról is érdemes röviden szólni, melyet a jelenlegi felmérésben mindössze egyetlen alapkezelő nevezett meg legkedveltebb részvényként, a legkevésbé kedvelt papírok között viszont 3 szavazatot is kapott. Ez sem tekinthetőmeglepőnek, hiszen növekvő derűlátás közepette a befektetői figyelem elsősorban a ciklikus papírokra irányul, melyek az emelkedésből jobban kivehetik részüket.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


A kisebb részvényeknél általánosságban elmondható, hogy a profik keveset neveznek meg kedvencként, ebben pedig most sincs változás, egyedül a Graphisoft Park tudott 1-nél több szavazatot begyűjteni. A CIG Pannóniaérdemel még említést, mely viszont a legkevésbé kedvelt papírok listáján tűnt ki, miután 3 voksot is kapott a profiktól.

Az alapkezelők pesszimizmusának erősödése a részvények saját benchmarkhoz képesti súlyozásában is megmutatkozik, a válaszadók 38%-a felülsúlyozza az eszközosztályt. Ez igen komoly javulást jelent, egy hónappal korábban még egyetlen válaszadó sem képviselte ezt az álláspontot.Alulsúlyozáson a megkérdezettek 23%-a, benchmark súlyon pedig 38%-a tartja a részvényeket.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


Mindezek hatására a hazai részvényeknél 15%-os nettó felülsúlyozás figyelhetőmeg, ehhez hasonló értékeket legutóbb 2008 novemberében láthattunk csak.

Nagy kedvenc lett az OTP a profiknál


Forrás: www.portfolio.hu