Szombathely, Aréna utca 4.

Megtartaná a kormány a nyugdíjvagyon stratégiai részvényeit 2011.03.24.

A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat,amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként, az Államadósság KezelőKözponthoz kerülnek - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: az egyik lehetséges megoldás, hogy kiemelt vagyonelemként az Államadósság KezelőKözpontnál tartják ezeket a paketteket.

Arról,hogy lehet-e már tudni, mi lesz azoknak a részvénycsomagoknak a sorsa,amelyek a nyugdíjpénztárak vagyonának átalakítása után az államhoz kerülnek, Fellegi Tamás elmondta: "Most zajlik a vizsgálat a magán-nyugdíjpénztári vagyon szerkezetéről, és arról, hogy a vagyonelemek között milyen mennyiségű és jellegű részvények találhatók."

A kormány határozott törekvése, hogy a lehetőségein belül azállam továbbra is gazdálkodni tudjon ezekkel az értékpapírokkal - tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy döntés még nem született.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy itt nagyobb szerepet kaphatnak azok a részvények, amelyek stratégiainak minősíthető magyar vállalatokban találhatók. A tárcavezető ezek közül a MOL-t, az OTP-t és a Richtert emelte ki. Hozzátette azonban azt is, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy az Államadósság Kezelő Központon belül ezek azértékpapírok külön helyet kapnak, mint állami vagyonelem, és a részvényeket tartós vagyongazdálkodási formában tartják - fűzte hozzá a tárcavezető.

Emellett elképzelhető olyan vegyes megoldás is,hogy bizonyos részvényeket az állam tulajdonában tart, másokat pedigértékesít - jegyezte meg Fellegi Tamás, aki azonban nem kívánt előzetesen véleményt mondani arról, hogy melyik részvény melyik csoportba tartozhat majd.

Forrás: www.portfolio.hu