Szombathely, Aréna utca 4.

Megijedtek a profik? 2011.10.

Hiába esett nagyot a BUX szeptemberben, a hónap végi 15 775 pontosértéket még mindig nem tartják elég vonzónak az általunk megkérdezett alapkezelők. Egy hónap alatt ugyanis nagyot nőtt azok száma, akik a részvényeket alulsúlyozandónak tartják a saját benchmarkhoz képest.Ennek megfelelően a leginkább kedvelt papírok a Richter és az MTelekom,melyek klasszikusan defenzív papíroknak számítanak, ráadásul még befektetői sztori is van mindegyikük piacán.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen, Allianz, Buda-Cash,Budapest Alapkezelő, CIB, Concorde, Dialóg, Equilor, Generali, ING,K&H, MKB, Quaestor, Plotinus, Raiffeisen.

Nagyot esett szeptemberben a BUX index, a 18 471 pontos szintekről 15%-kal került lejjebb a benchmark 15 775 pontig. A növekedési félelmek mellett az európai adósságválsággal kapcsolatban egyre erősebb aggodalmak is nyomásként nehezedtek a magyar részvényárakra, ahogy a devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos bejelentés is nehezékként húzta lefele a hazai bankpapírok árfolyamát. Hiába a nagy leértékelődés, a hazai alapkezelők között rövidtávra vonatkozóan nőtt a pesszimisták aránya.

Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?
Klikk a képre!


A megkérdezett 15 alapkezelő között már mindössze 13% akad, aki január elejére a 15 775 pontos BUX értéknél magasabbat prognosztizál. Eközben a pesszimisták, vagyis az 5-15%-os esést várók tábora gyarapodott, vagyis a nagy árzuhanások ellenére sem tartják vonzónak a hazai részvényárakat a profi befektetők. A legtöbben (73%) arra számítanak, hogy a BUX index három hónap múlva is a jelenlegi szintek közelében lesz majd.

A tizenkét hónapos időtávot illetően viszont a többség már optimista, a megkérdezettek 60%-a szerint a 15 775 pontos referencia szintnél magasabb BUX érték lesz majd jellemző. Mindössze 14% akad, aki szerint még a jelenleginél is alacsonyabb részvényárakra kell számítani.

Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?


Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?A részvényárak meredek esésével párhuzamosan az alapkezelők a defenzívnek tartott szektorok irányába mozdultak. A nagy kedvencek ennek megfelelően a Richter és a Magyar Telekom. A gyógyszerpapírok vonzalmát a forint árfolyamának gyengülése is segíthette, hiszen a társaság jelentős exportkitettséggel rendelkezik.Tegnap érkezett a hír, miszerint a cariprazine előzetes eredményei sikeresnek bizonyultak a bipoláris mánia területén, ami a Richter szempontjából szintén jó hír, bár a hét korábbi részében megküldött alapkezelői válaszok erre még nem tudtak reagálni. A Magyar Telekom esetében a defenzivitás mellett az Európai Bizottság telekomadóeltörlésére való felszólítása és így az osztalék emelkedésének növekvőlehetősége is segítheti a vonzalom erősödését.

Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?A legkevésbé kedvelt részvény jelenleg a CIG,majd azt követően a hazai bankrészvények. A negatív véleményekben mindegyik esetben szerepet játszhat a devizahitelek végtörlesztésének lehetősége. Ez a bankoknak egyszeri veszteséget jelent, míg a lakossági megtakarítások apadása a CIG számára is negatív tényezőt jelenthet.

Az alapkezelői pesszimizmus rövid távra vonatkozó erősödése az egyes eszközkategóriák saját benchmarkhoz képest kialakított súlyozásában is tetten érhető. A részvényeket alulsúlyozók tábora sokat gyarapodott és a 2009 tavaszi szintekre hízott, miközben a felülsúlyozók és piaci súlyon tartók aránya is csökkent.

Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?


Az alapkezelői körökben tomboló pesszimizmus a szeptemberi kisebb megszakadástól eltekintve már hosszú ideje magas szinten tartózkodik.Ezek alapján egy kisebb felfele pattanásnak is meglehet a tere a hazai részvénypiacon (amit részben tegnap már láthattunk is), hiszen a kiugrópesszimizmust és túladottságot jelző értékek az utóbbi években is tudtak rövid távú emelkedést generálni.
Megijedtek a profik, kerülni kell a részvényeket?

Forrás: www.portfolio.hu