DLS Tanácsadó

Matolcsy: marad a bankadó, nem úgy csökken a társasági adó 2011.03.01.

A kormány a gazdasági helyzetet látva három forgatókönyvet mérlegelt, végül a sokrétű szerkezeti reformokat tartalmazó Széll Kálmán Programot választotta, amely 2014-re a GDP 70%-a alá mérsékli Magyarország államadósságát - jelezte a mai programot bemutató beszédében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Egyértelműsítette, hogy a bankadónak nevezett teher 2012-ben is teljes összegű marad (nem feleződik a korábbi tervekkel ellentétben). Szavai szerint "nem tudunk mást ajánlani", mivel nem tudtak megegyezni másról a bankokkal. A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány visszavesz a korábbi társasági adócsökkentési tervéből, azaz 2013-tól nem csökken minden nyereségtartományban 19%-ról 10%-ra a társasági nyereségadó kulcsa, csak az 500 millió forint alatti tartományra lesz érvényes 2014-ig. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az eseményen azt hangsúlyozta: a megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem vezet sehova, ezért a mostani kormány nem is ezt az utat választotta. Az alábbiakban a Széll Kálmán névre keresztelt kormányzati kiigazító program lényegét mutatjuk be a kiosztott dokumentum alapján. Az irányok megegyeznek a tegnap este óta a sajtóban keringő költségvetési tervekkel, de mai program sok helyen nem tartalmaz konkrét összegeket, így nehéz egyelőre a tisztánlátás.


Matolcsy György beszéde elején azt ismertette, hogy a kormány milyen döntési alternatívák közül választott:

1.) 2012-ig leszorítják az államháztartási hiányt, de utána akár 4-6%-ig is engedik visszaemelkedni azt abban bízva, hogy "ezt talán a világ is elviseli". Ezt a forgatókönyvet elvetették, mert "kockázatos, kalandor".

2.) A nyugdíjrendszer reformja keretében az államhoz kerülő magánnyugdíjpénztári vagyont 4-5 év alatt feléli a kormány, azaz az adott évek költségvetési hiányainak mérséklésére fordítja. Ez "a jövőt felélő pazarló forgatókönyv lenne".

3.) A valódi bajainkat, a problémát gyökerét kezelő, szerkezeti reformok sokaságát tartalmazó program irányába indul el a kormány. Matolcsy egyértelműsítette: ez a kormány ezt az utat választotta.

A kiosztott anyag és Matolcsy György szavai szerint a kormány 2012-ben is 180 milliárd forintos bevétellel számol a bankadó esetében (ez 90 milliárd forinttal javítja az államháztartást a korábbi feltételezésekhez képest) és 2013-tól nem általánosan csökken 10%-ra a társasági adó kulcsa, csak az 500 millió forint alatti nyereségtartományban; ez 120 milliárd forintttal segíti az államháztartás bevételi oldalát. További bevételnövelő intézkedésként egyedül a 2013-tól bevezetendő elektronikus útdíjat tartalmazza a program.

Matolcsy szavai szerint így 2012-ig a kiigazító csomag négyötöde adódik kiadáscsökkentésekből, 2013-2014-ben pedig mintegy háromnegyede jön majd ebből a forrásból.

A kormány tervei szerint az idei 2,94%-os GDP arányos államháztartási hiány 2012-ben 2,5%-ra, 2013-ban 2,2%-ra, majd 2014-ben 1,9%-ra mérséklődik - ez áll a ma bejelentett, Széll Kálmán Program névre hallgató intézkedéscsomagban. A terv szerint a 2010 végi 80%-os GDP-arányos bruttó államadósság idén év végére 75%-ra, 2012 végére 72% körülre, 2013 végére 69% körülre, majd 2014 végére 66% körülre mérséklődik.


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban.



A Széll Kálmán Program fontosabb részletei:

Munkaerőpiac

- olyan közmunkaprogramok indulnak, amelyek sok ember munkáját igénylik és régóta halogatott problémákat oldanak meg (gátak, víztározók, belvízelvezető csatornák megépítése), 2011. július 1-ig elkészül a beruházások terve, szeptembertől megindulnak a munkák és a teljes rendszer jövő január elsejével áll fel,

- új munkaerő-kölcsönzési rendszert alakít ki a kormány, magánvállalkozások részére is megnyitja a kormány az utat, hogy közmunkásokat foglalkoztathassanak,

- egyéni közmunkaprogramok is indulnak.

Nyugdíjrendszer

- a rokkanttá nyilvánítás rendszerének átalakítása július elsején indul,

- jövő január elsejéig új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányos módon felülvizsgálja a kormányzati szerv a korábbi minősítéseket és ezzel párhuzamosan januártól elindul a közmunkák új rendszere,

- "Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével - amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek" - áll a dokumentumban. Ez összhangban van azzal a tegnap esti sajtóértesüléssel, hogy a korengedményes nyugdíj megszűnik (pl. a rendőrségnél, honvédelemben, stb.), ennek módjait július 1-ig dolgozzák ki. "Ezeken a területeken új életpálya modelleket kell kialakítani" jegyzi meg a dokumentum. A kormány emellett egységes nyugdíjszámítási rendszert tervez bevezetni, azaz mindenki egységes számítási mód szerint mehet nyugdíjba. A cél, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyba kerül: a járulékbefizetésekből teljes mértékben fedezhetőek lesznek a nyugdíjak. Az új nyugdíjrendszer szabályait idén év gégéig alkotja meg a kormány és jövő januártól lép életbe.

- Szintén július elsejéig a kormány felülvizsgálja a táppénz-folyósítás szabályait és javaslatot tesz azok átalakítására és cél a csalások kiszűrése büntetőjogi szabályozással is.

Közösségi Közlekedés

- A kormány idén év végéig kidolgozza a MÁV adósságátrendezésének és átszervezésének tervét, és a program szerint "az állam rendezi a MÁV 300 milliárdos tartozását" és úgy szervezi át a vasúti közlekedést, hogy a társaság önfenntartóvá váljon. Az átszervezés keretében csökkenni fog a teljes árú menetjegyek ára és áttekinti a kormány a kedvezmények rendszerét is. Az új díj- és kedvezményrendszer 2012 januártól lép életbe.

- A használatarányos elektronikus útdíjat 2013 január elsejétől vezeti be a kormány.

2012 január elsejéig megalakul a Nemzeti Közlekedési Társaság.

Oktatásügy

- Az államnak vissza kell térnie az oktatás világába - olvasható a dokumentumban, de konkrétumokat nem említ.

- Új köz- és felsőoktatási törvény lép életbe 2012 szeptember elsején, a tankötelezettség akkortól 18-ról 15 évre mérséklődik.

Egészségügy

- A gyógyszertámogatások rendszerét úgy tervezi átalakítani a kormány július elsejétől (a konzultáció április elsejétől indul), hogy "a gyógyszerek ára ne emelkedjen, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kelljen költeni rá" - olvasható az anyagban. Mindezt többlépcsős folyamatban kell elvégezni. Az anyag az orvos látogatói rendszerbeli módosításra is céloz konkrétumok említése nélkül.

Háztartások segítése

- A rezsiköltségek idén év végéig szóló befagyasztásának lehetőségéről szóló programot júliusig kidolgozza a kormány

Állam magán (is) kezdi a spórolást

- A miniszterek és politikai államtitkárok a nekik járó bér 85%-át veszik csak föl és a bérük nem emelkedik, jutalmat, prémiumot mindaddig nem kapnak, amíg az államadósság a GDP 65%-a alá nem csökken, ugyaneddig az időpontig az állami vezetők évi szabadsága 40 napról 20 napra csökken.

- Befagyasztja a kormány a parlamenti pártok nominális támogatását a 2011-es szinten.

- Az új alkotmányban megjelenik az adósságfék (a GDP arányában meghatározott maximális adósságarány, ezt konkrétan nem tartalmazza a mostani dokumentum).

- Július 1-ig elfogadja a parlament az új közbeszerzési törvényt,

- 2014-től 200 főre csökken a megválasztandó parlament létszáma.

Vállalkozások

- A kormány december végéig megalkotja azokat a további lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterheit csökkenti (konkrétumok nincsenek).

- Szintén idén év végéig megalkotja azokat a jogszabályokat a parlament, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit.

- Bár a 2011-es költségvetés kitekintő részében 2012-re a bankadó megfelezésével számolt a kormány, de az államháztartási egyensúlyjavítás érdekében most úgy döntött, hogy 2012-ben még a 2011-ben is beszedendő összeget (mintegy 180 milliárd forint) fogja beszedni ilyen különadóként. Szintén változtatott a kormány a társasági adócsökkentéssel kapcsolatos tervén: eddig azt tervezte, hogy 2013-tól egységesen 10%-ra csökken a társasági nyereségadó kulcsa (most 500 millió forint alatti tartományra már így van). A kormány most úgy döntött, hogy 2013-ban és 2014-ben még fennmarad a két kulcs, azaz nem csökkenti 19%-ról 10%-ra a nyereségadó kulcsát, de az 500 millió forintos nyereségig fennmarad a 10%-os kulcs.

Államadósság-csökkentő alap

- A kormány a bankadó 2012-ben teljes összegű fenntartásából, a társasági nyereségadó-csökkentés módosításából, illetve az útdíjakból származó bevételekből javítja az államháztartás egyensúlyát (kvázi nem költi el ezeket az összegeket a kormány). A kommunikáció szerint ezek a bevételek a 2012 januárjától létrehozandó Államadósság-csökkentő alapba kerülnek. Ezek összege tehát 2012-ben 90 milliárd, 2013-ban és 2014-ben 220-220 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: www.portfolio.hu

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és