Szombathely, Aréna utca 4.

Magyar részvénypiac - alapkezelők 2011.06.02.

Május elejéhez képest romlott a magyar részvénypiac alapkezelőkáltali megítélése, bár a többség rövid távon a BUX indexben nem vár 5%-nál nagyobb elmozdulást egyik irányban sem a májusi záróértékhez képest, az ennél nagyobb mértékű esésre számítók tábora jelentősen nőtt.Az erősödő pesszimizmust az is mutatja, hogy a részvényeket a saját bechmarkhoz képest nettó alulsúlyozók aránya az egy hónappal korábbi 7%-ról 38%-ra ugrott. A portfóliómenedzsereknek most jóval kevesebb kedvenc papírja van, valamennyi blue chip egyaránt 2 említést kapott. Az OTP azonban a legkevésbé kedvelt papírok listáján az első helyre kapaszkodott fel, miután 6 szavazatot is begyűjtött a profiktól.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aegon, Allianz, Buda-Cash, Budapest Alapkezelő, CIB, Citadella Consulting, Concorde, Dialóg, Equilor, Erste,Generali, ING, K&H, MKB, OTP, Pioneer, Quaestor, Raiffeisen.

Azáprilisi emelkedést követően májusban lefelé vették az irányt a részvénypiacok, a korrekció pedig nem csupán néhány napig tartott, a fontosabb indexek szinte kivétel nélkül eséssel zárták a hónapot. A fejlett indexek közül a Dow Jones és az S&P 2% körüli leértékelődést mutatott, míg a BUX index 4%-ot gyengült ezidő alatt.

Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyereke
Klikk a képre!


Ez is szerepet játszhat abban, hogy a hazai alapkezelők pesszimistábbak lettek a magyar rászvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban. Bár többségük(59%) arra számít, hogy a BUX index a 23 376 pontos referenciaérték+/-5%-os környezetében fog tartózkodni az elkövetkező három hónapban, az 5%-nál nagyobb esést várók aránya jelentősen nőtt, a májusi 13%-ról 41%-ra. Mindeközben 5%-nál nagyobb emelkedésre rövid távon egy portfóliómenedzser sem számít, míg egy hónappal korábban még 13%-uk képviselte ezt az álláspontot.

Egy éves időtávon viszont jóval egységesebb lett a kép, a szélsőséges várakozások aránya mindkét irányt illetően csökkent. A megkérdezettek 65%-a gondolja úgy, hogy a BUX index a fent említett referenciaértékhez képest az elkövetkező 12 hónapban 5%-nál nagyobb mértékben nem mozdul el. A megelőző felmérésben ez az arány 44% volt. 5%-nál nagyobb esésre 12, míg annál nagyobb emelkedésre 24% számít a korábbi 13 illetve 44%-kal szemben.

Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyereke


Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyerekeAz alapkezelők növekvő borúlátása abban is megmutatkozik, hogy a múlt hónapohoz képest jóval kevesebb kedvenc papírjuk van, a blue chipek közül a Richter és a MOL is veszített vonzerejéből. Nyertes papír most nem lett a nagyok között, valamennyien egyaránt 2 említést kaptak a profiktól.

A Richtert májusban még 4 voksot kapott, a kedvencként való említések számának csökkenése azonban nem meglepő,hiszen a hazai szabályozó változások máig nem ismertek pontosan. A kormány várhatóan hamarosan konkretizálja a gyógyszerkassza lefaragásának pontos intézkedéseit. Amennyiben erre a nagyságrendileg 30%-os kiadáscsökkentésre sor kerül, az a Richter számára szinte biztosan profit csökkenést fog okozni, bár a kisebb belföldi kitettség miatt limitáltabb lesz a hatás, mint az Egis esetében.

A MOL-lal kapcsolatos optimizmus csökkenése sem mondható meglepőnek azok után, hogy a Szurgut részesedését megvásárolta a magyar állam. Bár a Szurgut jelenlétét a tulajdonosi struktúrában sokan kockázatkéntértékelték, az állami befolyás megjelenése ugyancsak kockázatot,méghozzá politikai kockázatot hordoz magában. A kormány így a korábbinál is nagyobb beleszólással bírhat majd a cég életébe, ami természetesen nem kizárt, hogy politikai célok elérése érdekében meg is megtörténik,ami főként az elmúlt egy év kormányzati döntéseinek a fényében lehet reális. A részvényesek oldaláról az aggodalmakat leginkább az indokolhatja, hogy esetleg olyan lépésekre kerül így sor, melyek nem elsősorban a részvényesi érték növelését szolgálják.

Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyerekeA többiek közül a Magyar Telekom és az OTP ugyanannyi szavazatot tudott begyűjteni most is, mint egy hónappal korábban. A legkevésbé kedvelt papírok listáján azonban az OTP az első helyre ugrott, miután hat szavazatot szerzett magának. Az OTP esetében most az lehet fontos, hogy a kormány által hétfőn bejelentett "otthonvédelmi akcióterv" miként hat majd a bank eredményességére. Vizsgálódásaink alapján mi arra jutottunk,hogy maga a bejelentés összességében megfelel a várakozásoknak, az OTP eredményére gyakorolt hatása pedig bizonytalan a csomagnak, amit talánérdemes lehet kiemelni, hogy a bank némileg jobban pozicionált belföldi versenytársainál.

Érdemes megemlékezni a kisebb papírokról is, ebben a szekcióban a PannErgy és az E-Star érdemel külön is említést, miután a kedvencként való említések száma mindkettőnél nőtt a megelőző hónaphoz képest. A PannErgy és az E-Star is egyaránt 5-5 szavazattal büszkélkedhet, az előbbinál elsősorban a profiltisztítás (a PannUnion eladása), az utóbbinál pedig a lengyel akvizíció, valamint a sikeres kötvénykibocsátás lehet az optimizmus esetleges forrása.

Ismét nőtt az alulsúlyozók aránya

A növekvő pesszimizmus ezen a téren is tetten érhető, hiszen az egy hónappal korábbi 13%-ról 6%-ra csökkent azok aránya, akik a részvényeket felülsúlyozandónak tartják a saját benchmarkhoz képest. A többség, 50%semleges álláspontot képvisel, míg 44% alulsúlyozza a részvényeket.

Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyereke


Az alábbi ábrán látható, hogy az elmúlt hónapokban a magyar piac megítélése jelentős mértékben javult, áprilisban már enyhe nettófelülsúlyozás volt megfigyelhető, most azonban ismét romlott a helyzet. A részvényeket nettó alulsúlyozók közel 40%-os aránya historikus viszonylatban is jelentősnek mondható.
Baljós árnyak: az OTP lett a profik mostohagyereke

Forrás: www.portfolio.hu