Lázár: a Fitch is lép majd 2011.12.27.

|

A Moody's és az S&P után a Fitch Ratings is várhatóan leminősíti Magyarországot a befektetésre már nem ajánlott kategóriába Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint, aki a ciklus második felére reméli, hogy már felminősítésekről is beszélhetünk majd. A hvg.hu-nak adott, tegnap megjelent, interjúban a kormánypárti politikus azt hangsúlyozta, hogy bár "megy a kavarás", de Orbán Viktor legkevesebb 2014-ig biztosan miniszterelnök marad. Ezzel a vonallal kár próbálkozni".

A frakcióvezető szerint a harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősíti majd hazánkat, és csak a parlamenti ciklus második felében várható felminősítés. Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy finanszírozható az ország addig a piacokról, Lázár úgy reagált: "várjuk meg, hogy mi lesz tavasszal, mekkora lesz a kereslet a magyarállampapírok iránt". Szavai szerint "Európa és Magyarország számára az első hónapok vízválasztóak lesznek", amelynek okaként főként az eurózóna adósságválságára utalt.

A leminősítések egyik okaként a frakcióvezető elismerte, hogy abban szerepet játszik a kormány gazdaságpolitikájának következetlensége is. Megjegyezte: 2012-ben "a jegybank intenzív közreműködése nélkül nem lesz érdemi gazdasági növekedés". Igaz egy másik azt is mondta, hogy "A Bankszövetséggel kötött megállapodás, valamint az elfogadott 2012-es költségvetés megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés." A Bankszövetséggel kötött megállapodás kapcsán azonban azt is megjegyezte: kritika fogja érni a megállapodást az IMF és az EU felől annak kedvezőtlen költségvetési kihatásai miatt.

A kormány és az EU/IMF-közötti megállapodás kapcsán Lázár azt hangsúlyozta, hogy jó megállapodást kell kötni, azaz "az nem megy, hogyők leadják a rendelést, mi meg teljesítjük", majd hozzátette, hogy"hitem szerint végül hasznos megállapodást fogunk kötni".

A sok bizonytalanság, a nehéz tervezhetőség miatt a politikus utalt annak lehetőségére, hogy a költségvetésbe épített tartalékok részleges zárolása után más módosítások is érik majd menet közben a 2012-es költségvetést. Arra, hogy milyen lépéseken keresztül lehet még költségvetési egyenleget javítani, Lázár úgy fogalmazott, "a lakosság már nem terhelhető tovább", "az államot viszont mindig lehet vágni, mert itt bőségesen látok spórolási lehetőséget". Később megjegyezte azt is,hogy "az energia- és a távközlései szektorban vannak még tartalékok".
Lázár kérdésre válaszolva megjegyezte: nem tud arról, hogy most a kabinet átalakítására készülne Orbán Viktor kormányfő.

Forrás: www.portfolio.hu


Lázár: a Fitch is lép majd 2011.12.27.