Szombathely, Aréna utca 4.

Kétmillió OTP-short zárult Amerikában 2011.05.03.

2009 augusztusában fordult elő utoljára, hogy akkora számban zárták volna az OTP részvényeire kötött short pozícióikat az amerikai intézményi befektetők, mint április első felében, és utoljára 2008 novemberében volt olyan alacsony e pozíciók darabszáma, mint 2011áprilisának közepén - derül ki a kéthetes csúsztatással közzétett amerikai adatokból. A short pozíciók közel 30%-ának zárása is hozzájárulhatott az OTP árfolyamának 12%-os emelkedéséhez április elsőfelében.

A kéthetes késleltetéssel közzétett adatok szerint március 31-én 5,715 millió darab nyitott short pozíciót tartottak fenn az amerikai alapkezelők az OTP esetében, április közepére azonban a Napi Onlineértesülése szerint ez a szám 3,992 millió darabra csökkent, vagyis közel 30% volt az esés. A short pozíciók abszolút számának ennél nagyobb csökkenésére két hét alatt a Portfolio.hu adatai szerint legutóbb 2009 augusztusában volt példa, relatív mértékét tekintve azonban nem volt még ekkora az esés.

Ugyanezen időszak alatt (március 31. ésáprilis 15-e között) az OTP árfolyama több mint 12%-ot emelkedett. Az elmúlt évek során két periódusban, 2009 első felében illetve 2010 nyarán nyitottak a mostaninál lényegesen nagyobb számú short pozíciót az amerikai alapkezelők, jellemző módon egy árfolyameséssel fémjelzett időszak elmúltával.
Kétmillió OTP-short zárult Amerikában

Forrás: www.portfolio.hu