Szombathely, Aréna utca 4.

Kerülik a profik a MOL-t és OTP-t 2011.07.05.

Optimistábbak lettek a hazai alapkezelők a hazai részvénypiaci kilátásokat illetően, 12 hónapos időtávon a megkérdezettek 60%-a 5%-nál nagyobb emelkedést vár a BUX indexben a 22 693 pontos referenciaértékhez képest. A részvények benchmarkhoz képesti súlyozásában viszont nem mutatkozik növekvő derűlátás, a többség alulsúlyozáson tartja az eszközosztályt. A portfóliómenedzserek emellett defenzívebb álláspontra helyezkedtek, a blue chipek között ugyanis a Richter és a Magyar Telekom kapta a legtöbb kedvencként való említést.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen, Allianz, Buda-Cash,Budapest Alapkezelő, CIB, Concorde, Equilor, Erste, Generali, ING,K&H, MKB, OTP, Quaestor, Raiffeisen.
A magyar részvénypiac rövid távú kilátásait illetően a hazai alapkezelők némileg optimistábbak lettek az egy hónappal ezelőtt készített felméréshez képest, bár többségük (53%) arra számít, hogy a BUX index a 22 693 pontos referenciaérték +/-5%-os környezetében fog tartózkodni az elkövetkező három hónapban, az 5%-nál nagyobb erősödést várók aránya a júniusi 0%-ról 13%-ra nőtt. Ezzel párhuzamosan pedig az 5%-nál nagyobb esést prognosztizálók aránya 41-ről 33%-ra csökkent.

Egy éves időtávon is derűlátóbbak lettek a profik, a többség, 60% itt már 5%feletti emelkedést vár a BUX indexben a fent említett referenciaértékhez képest. Ez jelentős javulás a júniusi 24%-hoz képest. Érdemes itt megjegyezni, hogy május eleje óta sokat estek a tőzsdék, és a közelmúltban már több hangulati indikátor is közel extrém mértékűpesszimizmusról árulkodott, így az emelkedés továbbra is benne van a piacokban.

Az egy hónappal korábbi helyett most a megkérdezettek 33%-a vár 12 hónapos időtávon +/-5%-os elmozdulást a BUX-ban, 5%-nál nagyobb esésre pedig 7%-uk számít csak.

Bár a portfóliómenedzserek optimistább álláspontra helyezkedtek a magyar részvénypiaci kilátásokat illetően, eközben a defenzívebb részvények felé történő elmozdulás figyelhető meg, a kedvenc papír ugyanis a Richter és a Magyar Telekom lett, 6 illetve 5 említéssel. Ez a két részvény eddig is szépen teljesített, technikailag fontos szinteket törtek át, melyet követően akár további hegymenet is következhet. A Magyar Telekom esetében érdemes megemlíteni, hogy a piac talán túlértékelte a különadóból származó negatív hatásokat. A közelmúltban ráadásul olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy a társaságátháríthatja a különadót az ügyfelekre, a kormány hallgatólagos beleegyezésével.

Az OTP és a MOL a két legkevésbé kedvelt papír lett a blue chipek között, az utóbbinál csökkent is a kedvencként való említések száma az előző hónaphoz képest. A legkevésbé kedvelt részvények listáján pedig az élen végeztek, a MOL 5, az OTP pedig 4 szavazatot kapott. Az OTP esetében a pesszimizmus egyik oka a svájci frank lehet, mely hosszú távon nézve továbbra is emelkedő trendben mozog.

A MOL-nál pedig a sűrűsödő horvát támadások, valamint az olajárfolyamának csökkenése lehetnek az aggodalom fő forrásai. Az utóbbi téren ráadásul változás az elkövetkező hónapokban sem várható, a horvát választásokig ugyanis a jelentős nemzetgazdasági súllyal bíró INA kiválóeszköze lehet a politikai előnykovácsolásnak, amivel a kormány az eddigi tapasztalatok szerint élni is kíván. Bár a MOL-INA 2009 eleji részvényesi megállapodásának felülvizsgálata és felülírásának szükségessége az utóbbi időszakban már többször is terítéken volt, az ahhoz kapcsolódó kockázatok miatt a MOL részvények árfolyama akár tartósan is nyomás alá kerülhet az elkövetkező időszakban. A hazai társaság számára ugyanis stratégiai fontosságú az INA megtartása, mely már eddig is jelentős eredményhozzájárulást produkált a csoport egésze számára.

Érdemes röviden szólni a kisebb papírokról is, ittérezhető elfordulás mutatkozik az alapkezelők részéről. Mindössze egyetlen papír, az Állami Nyomda esetében beszélhetünk a kedvencként való említések számának növekedéséről, a többiek veszítettek vonzerejükből. A leglátványosabban az E-Star és a PannErgy megítélése romlott, az előbbi 2, az utóbbi pedig mindössze 1 voksot kapott az egy hónappal korábbi 5-5 említés helyett.

Hogyan pozícionálnak a profik?

Bár a BUX index várható alakulását illetően rövid és hosszabb távon is optimistábbak lettek a hazai alapkezelők, ez a részvények benchmarkhoz képesti sdúlyozásában nem mutatkozik meg. A többség, 50% már alulsúlyozza a részvényeket, míg 43%-uk semleges álláspontot képvisel.

Az elmúlt hónapokban ismét érezhetően romlott a magyar piac megítélése, a részvényeket nettó alulsúlyozók aránya 43%-on áll. Legutóbb 2010 júliusában volt tapasztalható ilyen mértékű pesszimizmus.

forrás: www.portfolio.hu