Szombathely, Aréna utca 4.

BÉT - Tovább esik a forgalom 2011.05.02.

Áprilisban is csökkenést mutatott a BÉT azonnali részvénypiacának duplikált forgalma, a 762 milliárd forintos érték a bázisidőszakinál 22%-kal alacsonyabb. Bár a megelőző hónaphoz képest némileg élénkült a forgalom, a hosszabb távú trendekben nem történt változás, a 12 havi gördülő forgalmi statisztika tovább esett. A brókercégek között továbbra is az Erste vezet, mely áprilisban az összforgalom 20%-át adta, a Concorde második a sorban, bronzérmesként pedig az Unicredit végzett, 3 helyet javítva.

Áprilisban tovább meneteltek a részvénypiacok, a világ talán leginkább figyelt részvényindexe, az S&P 500 több mint 2%-ot erősödött a hónap során.Ezzel a benchmark új lokális csúcsot tudott beállítani, legutóbb 2008 júniusában járt ilyen magasságokban. A nemzetközi trendek alól ezúttal a magyar piac sem vonta ki magát, a BUX ugyancsak 2%-kal került feljebbáprilisban, nálunk azonban egyelőre még nincs meg az új lokális csúcs.

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom
Klikk a képre!


Azárfolyamok emelkedése szerepet játszhatott abban, hogy áprilisban a megelőző hónaphoz képest növekedést mutatott a BÉT azonnali részvénypiaci forgalma, a 762 milliárd forintos duplikált érték 27%-kal múlja felül a márciusi adatot. Év/év alapon azonban most is csökkenés tapasztalható (-22%), a negatív tendencia tehát továbbra sem tört meg.

Az elmúlt éveket nézve elmondható, hogy az idei áprilisi teljesítmény igencsak gyenge, legutóbb 2008-ban, a válság kellős közepén volt ilyen alacsony a BÉT forgalma az év negyedik hónapjában.

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom


A márciushoz képest mutatkozó kisebb élénkülés ellenére a 12 havi gördülőforgalmi statisztika tovább esett. Az elmúlt 10 hónap során egyébként egyedül egyszer, idén januárban tudott emelkedni az éves gördülőforgalom hó/hó alapon. A trend tehát egyértelműen lefelé mutat, ha pedig az árfolyamok alakulását is megnézzük, látható, hogy a forgalom lemorzsolódása mögött alapvetően a befektetői aktivitás visszaesése áll(ennek lehetséges okairól korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk).

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom


A forgalomon emelkedésével párhuzamosan a kötésszám is nőtt hó/hó alapon(+17%), a bázisidőszakhoz képest azonban így is 9%-os visszaesés mutatkozik.

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom


Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom


A három legnagyobb brókercég rangsorában áprilisban is történt változás,az Erste és a Concorde mögé harmadiknak felkapaszkodott az Unicredit. A társaság ezzel márciushoz képest 3 helyet javított. Az összforgalomnak az elmúlt években kevesebb mint 2%-át adó Equilor áprilisban 6,7%-ot hasított ki a tortából, ami a hatodik helyre volt elegendő.

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom


A legnagyobb három brókercég összpiaci forgalomból való részesedése továbbra is magas, több mint 40%-os, a legnagyobb tízé pedig 80% felett van. Áprilisban a TOP 10 cég az azonnali részvénypiaci forgalomból 83%-os részesedést hasított ki, ami a megelőző hónaphoz képest stagnálást, év/év alapon pedig 1%-os csökkenést. A három legnagyobb brókercég összesített forgalma pedig a márciusi 44%-ról 43%-ra mérséklődött, a megelőző év azonos időszakához képest pedig 5%-kal esett vissza. A hosszabb távú tendenciák tekintetében nem történtek változások, a 10 legnagyobb és a 3 legnagyobb brókercég piaci részesedése is fokozatosan apad.

Nem talál magára a BÉT - Tovább esik a forgalom

Forrás: www.portfolio.hu