Szombathely, Aréna utca 4.

A Rába megvásárlása 2011.11.09.

A magyar állam a hét eleji bejelentés alapján ajánlatot tett a Rábaösszes részvényére, az MNV 815 forintos áron vásárolná meg a társaság papírjait. Kérdés azonban, az egyes szereplők élnek-e ezzel a lehetőséggel. A Portfolio.hu alapkezelőket kérdezett meg arról, mi a véleményük az állam szerepvállalásáról a magyar gépgyártóban, mik lehettek a tranzakció mozgatórugói, a részvények hány százalékát ajánlhatják fel a kisrészvényesek, és mit tegyenek azok, akik még tartják Rába részvényeiket. Az általunk megkérdezett alapkezelők nem igazán találnak racionális érvet a gépgyártó állami tulajdonba vételére,egyikük egyszerűen hülyeségnek nevezte a tranzakciót.

A téma érzékeny, nem véletlen, hogy a Portfolio.hu-nak nyilatkozó alapkezelők nevük elhallgatását kérték.


Miért venné meg az állam a Rábát?

Tegnapi cikkünkben már boncolgattuk,hogy milyen mozgatórugói lehettek a Rábában történő állami tulajdonszerzésnek, az általunk megkérdezett alapkezelők sem tudtakészérveket felsorakoztatni a magyar gépgyártó megvásárlásához.Elképzelhetőnek tartják, hogy van még néhány részlet, amelyet a közvélemény egyelőre nem ismer, és amennyiben a teljes igazságot megismerjük, összeállhat a kép. Ilyen fontos részlet lehet például egy nagy volumenű állami megrendelés, vagy új, külső partnerek bemutatása,erről azonban egyelőre többet nem tudunk. A válaszok között elhangzott az is, hogy a Rábát esetleg Kínai vagy Orosz partnerekkel "hozná össze"az állam, de a társaság ingatlan-portfóliójában is van fantázia.

A Rába jelenlegi operációja alapján igen nehéz azonban megindokolni a felvásárlást, hiszen a vállalat három fontos részlegéből (futómű, jármű,alkatrész) a két kisebb (jármű, alkatrész) muzsikál elfogadhatóan, a futómű üzletág pedig az iparági konjunktúra és a 220 feletti dollár/forint-árfolyam mellett is szenved.


Mi lehet a Rába részvények sorsa?

Az alapkezelők szintén egyöntetű véleménye szerint valószínű, hogy a kisrészvényesek az összes Rába részvény több mint 50 százalékát felajánlják majd, vagyis az MNV nem lép majd vissza az ajánlatától, a 90 százalékos részarány - amely fölött a nagytulajdonos élhetne kiszorítási jogával - viszont valószínűleg első körben nem lesz meg,elsősorban a Rába szórt részvényesi struktúrája miatt. A Rába tehát egyelőre még tőzsdei vállalat maradhat, de mivel a nagyobb befektetők,alapkezelők érdeklődése jelentősen csökken, a papírok forgalma is drasztikusan visszaeshet.

A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a perifériára sodródott, kisebb kapitalizációjúvállalatok egyre rosszabbul teljesítenek és az elmúlt időszakban lemaradók voltak, így rövid- és középtávon a Rába papírok is gyengén teljesíthetnek.


Mit tesznek az alapkezelők?

A profi befektetők egyöntetű véleménye az, hogy azt a vállalatot,amelyben nagyobb állami tulajdon jön létre, érdemes inkább elkerülni. A Rába jelenlegi menedzsmentjét profinak tartják, és nem gondolják azt,hogy egy új, esetleg a kormány által kinevezett vezetés jobban végezné a dolgát mint a jelenlegi. Talán éppen ellenkezőleg, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy az állam általában nem jó tulajdonos, a vállalatok hatékony működtetésében nem jeleskedik. Az alapkezelők valószínűlegélnek majd az ajánlattal, főként mivel egyfajta kényszerhelyzetben vannak, ugyanis a részvény-csomagjaikat később a jelentősen csökkenőlikviditás mellett igencsak nehéz lesz piacon értékesíteni. Az általunk megkérdezett alapkezelők közül van olyan, amely tart Rába részvényt a portfóliójában, azokat azonban felajánlja majd az MNV ajánlatában szereplő 815 forintos áron.


Mit tegyenek a kisbefektetők?


A kisbefektetők egészen más helyzetben vannak az alapkezelőkhöz képest,hiszen az általuk tartott mennyiséget akár a Rába részvények piacának jelentős szűkülése esetén is könnyedén értékesíthetik, vagyis könnyebben kiszállhatnak, ha a Rába-sztori mégiscsak rossz irányba "fejlődne". Az őstratégiájukat alapvetően meghatározhatja, hogy milyen áron vásárolták papírjaikat, azok akik relatíve magas áron vettek bele a Rábába, azokérthetően nehezen válnak meg a papíroktól. Az általunk megkérdezett alapkezelők az eddigi információk alapján nem tudtak olyan forgatókönyvet megemlíteni, amely mellett jelentős felértékelődési potenciált látnának a Rába részvényeiben, ez alapján érdemes lehet megfontolni a 815 forintos ár elfogadását, persze ezt a befektetési döntést mindenkinek saját magának kell meghoznia.

Forrás: www.portfolio.hu