Szombathely, Aréna utca 4.

10% feletti Rába pakett került az állam tulajdonába 2011.06.10.

A Rába ismertette a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap képviseletében eljáró Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bejelentését,eszerint az Alap tulajdonába 1 577 558 darab Rába részvény került, ami 11,7%-os befolyást jelent a társaságban. Hasonló bejelentést tett tegnap a PannErgy is, itt az Alap 5,45%-os részesedést szerzett.

Mint ismeretes a tranzakciókra a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatt került sor. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak jellemzően a kisebb hazai tőzsdei cégekben rendelkeztek a legnagyobb befolyással, ennek mértéke pedig a Rába esetében a legmagasabb volt.

10% feletti Rába pakett került az állam tulajdonába


Korábban megjelent cikkünkben úgy számoltunk, hogy az Alap 11,1%-os befolyást szerezhet a Rábában, a bejelentés így nem okozott meglepetést.

10% feletti Rába pakett került az állam tulajdonába


Az elkövetkező időszakban azonban több hazai tőzsdei cégtől is várhatók hasonló közzétételek (az Állami Nyomda, E-Star, Graphisoft Park, illetve a közvetett formában - a befektetési jegyek által az Alaphoz kerülőrészvényeket is figyelembe véve - átkerülő részvények esetén OTP, Magyar Telekom esetében is meghaladhatja az 5%-ot az Alap befolyása).

10% feletti Rába pakett került az állam tulajdonába


A PannErgy esetében úgy kalkuláltunk, hogy a befolyás nem éri majd el az 5%-os küszöbértéket, a társaság tegnapi közleménye azonban arról számolt be, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tulajdonába 1 148 418 darab PannErgy részvény került, ami 5,45%-os befolyást jelent.

10% feletti Rába pakett került az állam tulajdonába


Fontos kérdés azonban, hogy mi lesz az Alaphoz került részvények sorsa.Számításaink szerint a pénztári átalakításokat követően az Alap egyikérintett magyar társaságban sem szerez irányító befolyást (a Rábánál volt erre a legnagyobb esély, de a 11% is messze van ettől), tehát ez nem lehet érv a piacon terjedő elmélet mellett, miszerint az állam egyes, esetleg a stratégiai szempontból fontos vállalatokban megtartanáaz Alaphoz átkerülő részvényeket. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a magyar részvények egyelőre nem kerülnek értékesítésre.

Forrás: www.portfolio.hu