Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 2.

Rossz hangulatban, mérsékelt eséssel töltötték a hét utolsó kereskedési napját a tengerentúli indexek. A Chicagói beszerzési menedzser index meglehetősen rossz lett, áprilisban 50,4 pontra süllyedt az előző havi 53,6 pontról, a piac pedig 52,6 pontot várt. A márciusi PCE árindex éves alapon 1,6%-kal emelkedett márciusban, ami megfelel a piaci várakozásoknak. A személyes kiadások 0,1%-kal emelkedtek márciusban, a piaci várakozás 0,2% volt. A Chevron elvétette a gyorsjelentés számait. A cég bevételei 47%-kal 23,55 milliárd dollárra estek, ami 1 milliárd dollárral kisebb a vártnál, az EPS pedig 1,37 dolláros nyereség után 39 centes veszteséget mutatott, holott a piac csupán 17 centes mínuszt várt. Az Exxon Mobil 1999 óta a legalacsonyabb profitról számolt be, de még így is felülteljesítette a várakozásokat. Éves alapon a cég eredményessége 63%-kal 43 centre esett, ami meghaladta az elemzői prognózisokban foglalt 31 centes értéket. A bevételek 28%-kal 48,7 milliárd dollárra csökkentek, ami 500 millió dollárral több az előzetes várakozásoknál.

Szabad szemmel is jól látható mínuszokkal búcsúztatták a hetet az európai tőzsdék. Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 11%-on hagyta pénteken az alapkamatot. A kommentár szerint az infláció lassulásában pozitív folyamatokat látnak és a várakozások is csökkennek. A jegybank szerint 2017 végére sikerülhet elérni a 4%-os célt. Az elemzők a következő kamatdöntések alkalmával már elképzelhetőnek tartják a kamatvágást.

Az áprilisi végleges japán beszerzési menedzser index az előzetes 48,0 pontról 48,2 pontra emelkedett.

Volatilitás jellemezte a forint piacát pénteken. A hazai deviza árfolyama megérintette a 313-as szintet is, végül 311,5-ön zárt az euróval szemben.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok