Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 25.

A hét utolsó kereskedési napját is jó hangulatban zárták a tengerentúli börzék. A vezető mutatók kiegyensúlyozottan törtek mind magasabbra. A Markit által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index júliusi előzetes számai a várt 51,5 pont helyett 52,9 pontra javultak.

Egyedül a DAX index üdvözölte a hétvégét a negatív tartományban, a pénteki zárást követően. A pénteki eurózónás beszerzési menedzser indexek közül a szolgáltatóipari 52,7 pont lett, míg a feldolgozóipari 51,9 pontot ért el. A Guardian értesülései szerint az EU vezetői hajlandóak arra, hogy a kilépő Nagy-Britannia számára engedményeket tegyenek. A munkaerő beáramlást hét évig korlátozhatnák, miközben a teljes közös piachoz hozzáférhetnének. Cserébe az uniós költségvetéshez való hozzájárulás továbbra is jelentős lenne.

Már negyedik hete emelkedik az USA-ban üzembe állított fúróberendezések száma, ami növeli az esélyét a globális túltermelésnek. A hírre ma reggelre 44 dollárra süllyedt a WTI típusú kőolaj árfolyama.

A vártnál kisebb visszaesést mutatott júniusban a japán export és import is. Az export 7,4%-kal csökkent a várt 11,3% helyett, míg az import esetében 18,8%-os csökkenést mértek, úgy, hogy a konszenzus 20,0%-os volt.

Három napon keresztül, stabilan tudott erősödni a forint, az euró ellenében a múlt héten. Pénteken még a 312,6-os szintet is megérintette a hazai deviza árfolyama, végül 313,5-ön búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok