Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. február 15.

Az energia, és a pénzügyi szektor vezetésével meredeken íveltek felfelé pénteken az amerikai börzék. A jó hangulatot egy vártnál kedvezőbb makrogazdasági adat is indikálta, a kiskereskedelmi forgalom 0,2%-kal emelkedett az előző hónapban a várt 0,1% helyett. A decemberi adatot - 0,1%-ról 0,2%-ra javította a Statisztikai Hivatal. A negatív kamatszintek előtt még számtalan formában motiválhatják az amerikai gazdasági növekedést – nyilatkozta pénteken William Dudley New York-i Fed elnök.

Komoly pluszokkal búcsúztak a héttől az európai börzék. A DAX, és a CAC 40 index 2,5%-ot, míg a FTSE 100 index 3%-ot emelkedett. A nyugati államokat hibáztatja az orosz kormányfő a szíriai helyzet miatt, s egyenesen felháborítónak tartja, hogy míg a nyugati hatalmak légicsapásokat indíthatnak, addig Oroszországot le akarják állítani a bombázásokról. Franciaország sem támogatja a menekültügyi kvótarendszert, ami a német kancellárasszonynak sok jót nem jelenthet, hiszen hamarosan itt az EU csúcs, s úgy tűnik: támogatók nélkül marad a politikája. Petro Porosenko ukrán elnök újra beszélt az amerikai alelnökkel, és a reformintézkedések mielőbbi végrehajtásáról óegyeztettek, hogy az IMF újabb hitelrészletéhez hozzájussanak. Az IMF vezetője már múlt héten figyelmeztette Ukrajnát, hogy leállítják a támogatást, ha nem haladnak tovább a megkezdett úton.

Dollárban számolva a kínai export 11,2%- kal, az import pedig 18,8%-kal csökkent. Előbbire mindössze 1,8-os, utóbbira pedig 3,6%-os csökkenés volt a várakozás. A megjelent kommentárok szerint az adatokat torzíthatja a kínai holdújév miatti egyhetes szünet eredményeként felborult üzleti menetrend. A negyedik negyedéves GDP adatok alapján a japán gazdaság ismét hanyatlott. Évesítve 1,4% volt a visszaesés, míg a piac csak 0,8%-os csökkenésre számított.

A múlt hét a forint erősödésének kedvezett az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz árfolyama 308,9-nél is járt pénteken, végül 310-es szinten búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok