Szombathely, Aréna utca 4.

Melyek a legjobb részvények 2020-ban?

Milyen részvényt érdemes venni 2020-ban, mi a legjobb befektetés?

Megjöttek a vevők, sok számlanyitás történt a válság kezdete óta - utalt Serman Tibor, a DLS társtulajdonosa a 2008-as pénzügyi összeomlást meghaladó fekete márciusra, ami egy 11 éves rali-sorozatot, egy példátlanul hosszú bikapiacot zárt le a tőzsdéken satufékkel, ugyanakkor a szakértő szerinti félreárazásokban sok kisbefektető látta meg a vissza nem térőnek tűnő vásárlási lehetőséget. 
 
A folyamatos tőzsdei emelkedés legnagyobb kockázata annak hossza volt, írtuk legutóbb, tehát csak a krízis kitörésének időpontja és kiváltó oka volt a kérdéses. Megkaptuk. A koronavírusnak nevezett gyújtózsinór példátlan gyorsasággal csapott le és állított a földbe komplett iparágakat (turizmus, vendéglátás, idegenforgalom, légi ipar) világszerte.
 
Hatalmas válságkezelő csomagok jönnek
 
Ilyen gyors és mély visszaesés békeidőben példátlan, ebből elhúzódó válság  akkor alakulhat ki, ha a kormányzatok félrekezelik a beteget, elrontják a gazdasági válaszokat, vélik a szakértők. Most úgy fest, szerencsére nem ez történik. Németországtól az Egyesült Államokig szinte mindenütt hatalmas állami csomagokkal ellensúlyozzák a gazdasági visszaesést. Ilyen történelmi méretű élénkítő pakkot jelent majd be április 6-án, vagy 7-én a magyar miniszterelnök is. Ez bizakodásra adhat okot abban a tekintetben, hogy járványügyi helyzet lecsengésével - ami lehet pár hónap, de néhány év is -, ismét emelkedő pályára álljon a világgazdaság, és benne a magyar is. 
 
Befektetés sávosan
 

Jó szemű kisbefektetőknek a mostani ideális terep lehet, érezhető is a pezsgés az ügyfeleknél, erősíti meg Serman Tibor, azt pedig a DLS-ben tulajdonostársa, László Balázs teszi hozzá, mintegy jó tanácsként, hogy ilyen időszakban javasolt a sávos vásárlás taktikáját alkalmazni. Hogy mit jelent ez? Nos, annyit, hogy a tőzsdére szánt összeg egy részével már most el lehet kezdeni a befektetést, de készüljünk arra, hogy nagy hullámvasút lesz még az elkövetkezendő hónapokban, hagyjuk elegendő mozgásteret magunknak a későbbi piaci kilengések lereagálására is. 
 
Milyen részvényt érdemes venni?
 
A fenti kérdés foglalkoztatja most leginkább az ügyfeleket. A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. pénzügyi szakemberei szerint a vevők körében most a félreárazott olcsó magyar részvények jelentik a slágert. A DLS-nél is az olyan hazai blue chipeket ajánlják ügyfeleik figyelmébe, mint az OTP, a MOL, a RICHTER, vagy a Telekom. 
Ami azt illeti, a nagy négyesből a RICHTER-t a fekete március nyertesei között is ott találjuk a legjobb három részvény között -6,8%-kal, a BIF +0,3% után, közvetlenül az ÁLLAMI NYOMDA  -8% előtt. A BUX legnagyobbat bukó részvényei 2020 márciusában: 1.,OPUS  -35,2%, 2., APPENNIN  -34,0%, 3., 4IG -31,5%. 

Legjobb részvények 2020-ban?
 
Ha abban szeretnénk támpontot kapni, hogy melyek a legjobb részvények 2020-ban, akkor érdemes az időben picit visszamenni és a stooq.pl összesítőjét segítségül hívni. Kiderül belőle például, hogy a RICHTER nem csak a válság kitörésének első hónapjában tartotta jól magát, de éves viszonylatban is nagyszerűen teljesített. Közel 10%-ot (9,64%) emelkedett, ennél többet csak a BIF 19,56% és a GSPARK 18,38% tudott a Budapesti Értéktőzsdén 2019.03-2020.03. közötti időszakban. A legnagyobb vesztese között találjuk a CIGPANNÓNIÁT: -69,73%, az OPUS-t -61,71% és a WABERERS-t: -59,41%.
 

Symbol      
BIF.HU +19.56%
GSPARK.HU +18.38%
RICHTER.HU +9.64%
ANY.HU -6.37%
PANNERGY.HU   -16.10%
MTELEKOM.HU   -20.76%
OTP.HU     -24.58%
MOL.HU   -40.86%
TAKAREKJZB.HU   -50.29%
4IG.HU     -51.79%
AUTOWALLIS.HU     -54.30%
APPENINN.HU     -55.91%
WABERERS.HU     -59.41%
OPUS.HU     -61.71%
CIGPANNONIA.HU   -69.73%

Meddig esik az olaj ára?
 
Sokan érdeklődnek az olajipari részvények iránt, hiszen 50 dollárról 3 hét alatt zuhant március végére 20 dollár/alá – tizennyolc éves mélypontra - a WTI ára a legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben. Soha ekkora mértékű fogyasztáscsökkenés nem történt ilyen rövid idő alatt a kőolaj-kereskedelem 1861 óta íródó krónikájában. A közeljövőben további keresletcsökkenés jöhet a kőolaj iránt, mivel a járvány hatására több milliárd ember mozgása vált korlátozottá.
 
Hogy az inga extrém kilengései mikor mérséklődnek, arra egyelőre senki nem tudja a választ, mindenesetre összefoglalásként azt lejegyezhetjük 2020 márciusa után: a világjárvány okozta pánikeladások miatt most érdemes lehet beszállni kockázatos eszközökbe, annál is inkább, mert hozamot jelen körülmények között most csakis ezen a piacon lehet elérni. 

 

 

 

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok