Megtakarítás-vakságban szenved az ország? – 2014. október 31.

|
Magyarországon még mindig óriási tévedések, kényszerképzetek, negatív sztereotípiák övezik a befektetések világát. Az a tény, hogy az emberek jelentős része még mindig a dunyhában őrzi összekuporgatott pénzét ráerősít az akár „megtakarítás-vakságnak” is nevezhető népbetegségre.

A tévedések sora végtelen. Amikor a lakosság nagy része nem tudja még csak belőni sem az infláció mértékét, vagy a betéti kamatokat, addig felesleges meglepődnünk. Ugyanakkor a gazdasági környezet, az öngondoskodásra való szükség ugyanarra az útra vezet: a pénzügyek felelős kezelésére.

Persze a megtakarítók nagy része nem akar magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozamért, pláne, hogy (ahogy egy friss kutatásból kiderül) a kamatokkal sincsenek tisztában.

Sokan még mindig esti mesének gondolják a befektetési tanácsadó cégek ajánlatait, pedig nem hol volt, hol nem lehetőségek, és Óperenciás tengeren túli befektetések állnak rendelkezésre.

Csak néhány példa: Aki nem szeretne kockázatot vállalni, de a banki kamatnál többre vágyik, annak az egyik legjobb alternatíva a magyar állampapír. Ha akadna olyan, aki viharos vizekre evezne, annak a részvények kimeríthetetlen tárháza való. De sorolhatnánk napestig, azokat a nem befőttes üveg/paplan megoldásokat, amelyeknek hála a pénz dolgozhat, biztonságos körülmények között.

A megtakarítás-vakság kizárólag pozitív élményekkel gyógyítható, amihez a tárgyak rendeltetés szerinti használata szükséges: a paplant takarózásra, a befőttes üveget lekvár tárolásra, a pénzt pedig fialtatásra.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Megtakarítás-vakságban szenved az ország? – 2014. október 31.